Novosti|

U ponedjeljak, 21. lipnja 2021. godine u crkvi svetog Mateja u Budimpešti delegacija Grada Belišća nazočila je svetoj misi zadušnici za preminulog baruna Williama de Gelseyja, izravnog potomka Vilima Gutmanna, jednog od utemeljitelja belišćanske industrije i Belišća.

Peteročlanu delegaciju Grada Belišća činili su predsjednik Gradskog vijeća Domagoj Varžić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Antonija Andrašek Barić, članica Gradskog vijeća Marija Ilić, član Savjeta za gospodarski razvoj grada Belišća Milan Salajić i voditelj Odsjeka za komunalno redarstvo i komunalne poslove Romano Klanjšček.

Domagoj Varžić na misi zadušnici imao je čast na hrvatskom jeziku pročitati molitvu vjernika, koja je bila čitana i na mađarskom, engleskom i njemačkom jeziku.

Barun de Gelsey zauvijek nas je napustio 26. veljače 2021. godine u Londonu, no njegova želja bila je da se njegov pepeo položi u Budimpešti.

Barun William de Gelsey bio je ugledni europski bankar i nadasve filantrop, pokrovitelj kulture i obrazovanja, čija fondacija podupire rad poznate sveučilišne škole u Budimpešti. Za ovaj je doprinos papa Ivan Pavao II. imenovao gosp. de Gelseyja Viteškim zapovjednikom Reda sv. Grgura Velikoga, a 2011. godine mađarski premijer Viktor Orbán odlikovao ga je najznačajnijim i najvišim državnim priznanjem. Gospodin de Gelsey nije skrivao svoje simpatije prema Gradu Belišću koje je tri puta posjetio.

Godine 2018. Williamu de Gelseyju uručeno je javno priznanje „Počasni građanin Grada Belišća“ u spomen na djeda i oca, utemeljitelje Belišća, a u želji da se iskaže najdublje poštovanje i zahvalnost svim članovima obitelji Gutmann čiji je trud, rad i život utkan u temelje Grada Belišća. Upravo to dobiveno priznanje Grada Belišća, William de Gelsey istaknuo je kao ono na koje je najponosniji u intervjuu za jedne mađarske novine.

Lea Kozina

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content