Novosti|

Dani franjevaštva u župi sv. Josipa Radnika u Belišću održavaju se već desetu godinu zaredom u obliku trodnevne priprave za svetkovinu sv. Franje Asiškog. Potrebu za intenzivnijim obilježavanjem svetkovine sv. Franje i jačanjem franjevačke duhovnosti u župi u kojoj služe franjevci trećoreci glagoljaši, prepoznali su prije deset godina župnik fra Branko Janjić i tadašnji ministar mjesnoga bratstva OFS-a Krešimir Šarčević. Tijekom deset godina održavanja dana franjevaštva u Belišću organizirana su brojna predavanja s franjevačkim temama uz neizostavno slavljenje euharistije i obreda preminuća sv. Franje koje animira mjesno bratstvo OFS-a i Frame.

Ovogodišnji deseti Dani franjevaštva započeli su u četvrtak 1. listopada molitvom krunice i euharistijskim slavljem te predavanjem fra Mirka Miškovića na temu: Franjevci trećoredci glagoljaši: nastanak i oblikovanje redovničke zajednice. U petak 2. listopada molitvi krunice i euharistijskome slavlju prethodila je mogućnost za slavljenje sakramenta pomirenja, a nakon euharistije prikazan je dokumentarni film o jednom od najstarijih trećoredskih samostana u Hrvatskoj, samostanu sv. Marije u Glavotoku na otoku Krku. U subotu 3. listopada nakon euharistijskoga slavlja vjernici su prisustvovali obredu preminuća sv. Franje te u posebnom duhovnom ozračju razmatrali Franjin odnos prema smrti i ljubav prema Bogu. Vrhunac Dana franjevaštva u Belišću bio je u nedjelju 4. listopada na samu svetkovinu sv. Franje Asiškog. Svečanom euharistijsko slavlju predsjedao je fra Branko Janjić, župnik i duhovni asistent mjesnog bratstva OFS-a, a nakon toga održan je prigodni domjenak.

Dani franjevaštva ove su godine posebno obilježeni provođenjem dobrotvorne akcije za obnovu samostana sestara klarisa u Zagrebu koji je oštećen u potresu. U dobrotvornoj akciji prikupljena su novčana sredstva prodajom majica i maski s franjevačkim motivima te domaćih proizvoda župljana.

Tradicionalni Dani franjevaštva u Belišću prepoznati su i izvan župe te privlače i vjernike iz okolnih župa, a župa Belišće je osnažila svoju franjevačku prepoznatljivost.

Tekst: Marija Pintarić
Fotografije Krešimir Šarčević

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content