Novosti|

U petak, 12. studenog 2021. udruga PUKS – Podrška u kriznim situacijama organizirala je još jednu aktivnost u okviru projekta „Dobar dan, kako ste?“. Tako je u velikoj vijećnici grada Belišća održano predavanje i radionica „Važnost humora“ koje su održali članovi udruge „Crveni nosovi – klaunovi doktori“ iz Osijeka i Zagreba.

Do suradnje između udruge PUKS i Crvenih noseva došlo je tijekom origanizacije jedne od radionica psihosocijalnog osnaživanja osoba starije životne dobi pod nazivom „Zdravo je pucati od smijeha“.

Zašto je humor važan, a osobito zašto je važan u zdravstvu, radu sa osobama starije životne dobi te kako djeluje u kriznim situacijama prisutne su naučili Zoran Vukić, osnivač i savjetnik za umjetnički razvoj, Anamarija Jurišić, akademska glumica i lutkarica, voditeljica umjetničkih poslova te Mario Perković, klaundoktor i koordinator za grad Osijek, Slavoniju i Baranju.

Isprepličući predavanje s mentalnim vježbama (brain games), dramskim tehnikama te igrama, uspjeli su prenijeti prisutnima dio svojih resursa u radu s najosjetljivijim skupinama kao što su bolesna djeca, osamljene osobe u domovima za smještaj starijih i nemoćnih ili stradalnici na područjima pogođenim potresima i poplavom.

Misija Crvenih nosova –  klaunova doktora je uz pomoć umjetnosti profesionalnog klauniranja, humora i smijeha vratiti ljudima u teškim i kriznim situacijama i okolnostima osjećaj radosti, sreće i optimizma.

Iza, na prvi pogled, neformalne i zabavne uloge klauna stoji predan rad na sebi i edukacije koje zapravo nikad ne prestaju. Stoga klaunovi doktori u najtežim situacijama otkrivaju iskricu sreće i pronalaze razlog za osmijeh te ga dijele s onima koji su u potrebi za radošću.

Ovo je predavanje je prvenstveno bilo namijenjeno članovima i volonterima udruge PUKS – Podrška u kriznim situacijama, koji su prošle godine tijekom lockdowna sudjelovali u pribavljanju namirnica i lijekova osobama starije životne dobi na području grada Belišća i prigradskih naselja ali također i suradnicima i sudionicima aktivnosti u svrhu osnaživanja i razvijanja motivacije. Predavanje je izazvalo veliki interes, no zbog epidemioloških mjera, ali i naravi predavanja i radionice, mjesta su bila ograničena.  

Udruga PUKS je na ovaj način obilježila pet godina svog postojanja i rada te dobila ohrabrenje i poticaj za nastavak rada i ostvarenje svoje misije u narednom razdoblju.

Vanesa Šerić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content