Novosti|

PUT U SVEMIR

Stubičke toplice 5. do 7. studenoga 2021. 

Članovi Upravnog odbora ZTK-a Valpovo-Belišće i osobe koje sudjeluju u aktivnostima udruga, ukupno dvadeset i jedna osoba, sudjelovali su na stručnom skupu u Stubičkim Toplicama.

Na skupu su održana predavanja vezana za astronomiju i astronautiku sa naglaskom na korištenju najnovijih tehnologija Industrijske revolucije 4.0.

Prvi predavač bio je veliki popularizator astronomije i astronautike Ante Radonić s temom „Astronautika danas i sutra“, s naglaskom slanja bespilotnih letjelica na planete sunčevog sustava. Gospodin Radonić je od 1972. voditelj planetarija u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Održao je preko 500 predavanja, objavio više od 300 popularno znanstvenih članaka iz astronomije i astronautike. Sudjelovao je na oko 300 radijskih emisija (npr. „Andromeda“) i 50 televizijskih nastupa.

Drugi predavač bio je dr. astrofizike Ivica Skokić s temom „Nova postignuća u astronomiji“. U predavanju je komparirao rad AD Anonymus i svjetska postignuća u astronomiji u proteklih tridesetak godina. Uspio je pokazati svjetski vrh aktivnosti i otkrića članova društva koje radi u potpunoj samozatajnosti. Gospodin Skokić je stasao u Domu tehnike Valpovo. Jedan je od osnivača AD Anonymus. Zajedno s Denisom Vidom i Goranom Kurtovićem sudjelovao je u projektima meteorskih mreža i otkrivanju supernovih. Radio je u Republici Češkoj na zvjezdarnici. Sudjelovao sa svjetskim stručnjacima na Almi u Čileu (preko dvije godine) na proučavanju Sunca. Trenutno radi kao postdoktorant na Geodetskom fakultetu u Zagrebu. I dalje aktivno sudjeluje u radu Astronomskog društva „Anonymus“ Valpovo. 

Foto: Goran Dojkić

DF

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content