Novosti|

Članovi HPD-a Belišće boravili su u Kutjevu te njihov zapis prenosimo u cijelosti.

Kao i obično, krenuli smo autobusom s belišćanskog autobusnog kolodvora. Bilo je kišno jutro, ali 49 hrabrih planinara krenulo je na put. Uz ugodno druženje uvijek pozitivnih ljudi iz HPD Belišće, stigli smo u centar Kutjeva.

Tamo je već bilo spremno sve za goste : besplatne kutije (dobrovoljni prilog) u kojima su bili fini čvarci, kockice šunke, krvavice, sira i komad kruha. Jako fino!

Nakon kraćeg druženja, organizirali su vodiče za dvije staze i pošli su za njima prema vlastitom odabiru. Puno nas je odlučilo ostati u mjestu i hodati ulicama razgledavajući mjesne znamenitosti: osim crkve i lijepog dvorca, vinskih podruma, često smo vidjeli reklame za vino. Dakle, pravi vinogradarski kraj.

Naša grupa se sastojala od manjih grupica koje su obavezno završile na obližnjem vidikovcu. Do njega se dolazi uz lagani uspon pored vinograda i kroz šumu po već utabanoj cesti. Ono što je bilo lijepo vidjeti, razini planinari pričali veselo jedni s drugima, bez obzira tko je odakle.

Bilo je planinara najviše iz Hrvatske, ali dosta njih iz Bosne i Hercegovine, Srbije, a srela sam neke iz Njemačke. Domaćini su uz prigodne cijene prodavali ćevape u lepinji, odličan kiseli kupus s koljenicom i još langošice i neke poslastice. Pošto je svatko u ruksaku imao poneki sendvič, vino je sjedalo na dobru podlogu.

Nakon povratka sa staza, krenuli smo pred crkvu gdje je svećenik blagoslovio vino i sve nas. Razdragana skupina pjevača je uljepšala kratko zadržavanje, a nazdravili smo uz vino koje su nam sipali kočijaš iz spremnika koji je ugrađen u zadnji dio zaprežnih kola. Vlasnici su iz obližnjih mjesta, pa čak i iz požeškog kraja.

Nakon toga smo došli u centar gdje je već čekao na pozornici ” biskup” i uz odabranog kuma krstio vino. Naravno, sve u šaljivom tonu. Odmah je počelo kolo u kojemu je bilo puno ljudi, pa se odvijalo u više paralelni redova. I svi plesači s osmijehom! Samo malo je kiša zarosila, ali je ubrzo prestala.

No, put za nazad je prepun krivina i zaista pohvaljujem vozača iz firme “Topla voda”, koji je majstorski vozio. Sretna sam što u Belišću imamo planinarskog društvo, jer jedni druge potičemo na hodanje, a nema boljega za zdravlje.

Tekst: Dragica Čuturilo-Petrač
Foto: sudionici izleta

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content