Novosti|

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je podatke o demografskim mjerama jedinica lokalne  samouprave prema kojima su posebno istaknuli Grad Belišće kao primjer dobre prakse u poticanju pozitivnih demografskih trendova.

Grad Belišće financijski podupire djecu i mlade, mlade obitelji i roditelje s područja grada s ciljem olakšavanja njihove svakodnevne egzistencije, ali i poticanja demografske obnove grada.

Naime, posebno se ističe besplatnim vrtićem za svu djecu, stambenim zbrinjavanjem mladih obitelji te naknadom za novorođenče u iznosu od 5.000 kuna koja je ujedno i najviša u Osječko-baranjskoj županiji.

Besplatan Dječji vrtić

Uz to što je vrtić besplatan, radno vrijeme Dječjeg vrtića “Maslačak” od 2019. godine je od 6:30 do 19:00 sati. Za one roditelje koji nisu mogli smjestiti dijete u vrtić daje se mjesečna naknada od 1.000 kuna ako su oba roditelja zaposlena. Dječji vrtić nudi i besplatne programe.

Osim toga, belišćanski vrtić ponosno nosi titulu Najljepšeg gradskog vrtića u 2019. godini.

Svim osnovnoškolcima besplatna nastavna sredstva i topli obrok, svim srednjoškolcima 150 kn mjesečno za  topli obrok, svim studentima stipendije!

K tome, besplatan međumjesni prijevoz svim srednjoškolcima i studentima te besplatan međugradski prijevoz svim srednjoškolcima i subvencionirani međugradski prijevoz svim studentima

Za sve učenike osnovne škole Grad je financirao nabavu dopunskih i pomoćnih nastavnih sredstava za školsku godinu 2019./2020.

Grad Belišće sufinancira sa Osječko-baranjskom županijom troškove prehrane učenika u osnovnoj školi kroz projekt “Topli obrok za sve”. No, Grad Belišće samostalno iz gradskog proračuna isplaćuje svim učenicima srednje škole novčanu naknadu za topli obrok u iznosu od 150 kn svakog mjeseca kroz projekt “Zalogaj” za što je u gradskom proračunu osigurano 450.000 kn.

Za sve učenike osnovnih i srednjih škola te studente s područja Grada međumjesni linijski prijevoz je besplatan. Svi srednjoškolci imaju besplatan međugradski prijevoz, a studenti subvencionirani.

Grad Belišće stipendira sve redovne studente s područja grada u iznosima od 1.100, 700 i 400 kn, ovisno o uspjehu studiranja.

Sufinanciranje prijevoza učenika s teškoćama u razvoju i poludnevnog boravka u Bistrincima

Grad Belišće sufinancira prijevoz učenika s teškoćama u razvoju u Centar za odgoj i obrazovanje Ivan Štark u Osijeku. Sufinancira se i rad Centra za pružanje usluga u zajednici “Klasje”, poludnevni boravak u Bistrincima.

Sat povijesti u Auschwitzu, sufinanciranje udruga za djecu i mlade

Grad Belišće i Židovska Općina Osijek organiziraju sat povijesti u Auschwitzu u Poljskoj za najbolje učenike osmih razreda OŠ Ivana Kukuljevića. Grad osigurava i sredstva za sufinanciranje programa i projekata udruga namijenjenih djeci i mladima te ponosno nosi titutlu Grada prijatelja djece. Daruje djecu povodom blagdana svetog Nikole i božićnih blagdana.

Podmirivanje troškova stanovanja, jednokratne novčane pomoći, uskrsnice, božićnice

Subvencionira se građanima priključak vode, podmiruje troškove stanovanja, odobrava jednokratne novčane pomoći, isplaćuje uskrsnice umirovljenicima i božićnice nezaposlenim osobama u iznosu od 300 kn, sufinancira Gradsko društvo Crveni križ Valpovo te u potpunosti financira Socijalnu samoposlugu u Belišću. U Programu poticajnih socijalno-demografskih mjera grada Belišća su i Pomoć u kući, subvencije grobnih mjesta za hrvatske branitelje  i troškovi ogrjeva.

Program “Zaželi“

Na području grada provode se i dva projekta financirana u 100% iznosu sredstvima fondova Europske unije, iz tzv. Programa “Zaželi“. Ukupna vrijednost oba projekta iznosi 11.752.955 kn sredstava EU, a uz to Grad sufinancira taj program s 315.000,00 kn.

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content