Novosti|

U četvrtak 28. 6. u poslijepodnevnim satima grupa od 9 planinara krenula je u pravcu Kijeva.

Tu je dogovoren boravak i noćenje te polazna točka za planirane pohode.

Prvi dan-Dinara

U ranim jutarnjim satima kombijem su otišli do 7 km udaljenog  sela Glavaš te su od planinarskog skloništa kijevskih planinara krenuli prema vrhu. Uz pomoć vodiča Gorana, skupina raznovrsne starosne dobi i fizičke spremnosti krenula je dugom stazom, koja vodi do novootvorenog planinarskog skloništa  „Drago Grubać“ na visini 1645 m, oko 200 m ispod samog vrha. Na oko 1300 m kod kamene kućice jedna članica ostaje, a ostatak skupine unatoč jakoj kiši odlazi dalje do novog skloništa.  Oblaci i magla uskratili su im inače prelijepe vidike na Peručko jezero, planine Svilaju i Prominu. Na vrhu u dnevnik hrvatske obilaznice utiskuju najvažniji žig –vrh Sinjal 1831 m. Nakon kraćeg zadržavanja  i fotografiranja sa zastavama Društva, grada Belišća i Valpova te zastavom Belišće europski grad sporta 2017. oprezno se spuštaju s vrha te im se pridružila članica kod kamene kućice. U večernjim satima stigli su u Kijevo,  teških nogu, ali  zadovoljni i  pune duše.

Drugi dan-Svilaja i izvor Cetine

Rano ujutro otišli su vozilom u pravcu sela Zelovo pa do Planinarskog doma „Orlova stina“.  Iznad doma krenuli su u pravcu vrha.  Nakon kraćeg dijela makadam puta skrenuli su na šumski put prema vrhu, gdje su ih ugodno iznenadile sočne i zrele divlje jagode i poneka malina. Po izlasku iz šume staza je vodila kroz kameno i travnato područje i sve je bivala strmija. Stigli su na vrh 1508 m visine i uživali u lijepom pogledu.  Peručko jezero su vidjeli u cijelosti, Sinjsku krajinu, Dinarske vrhove,  Čvrsnicu, Biokovo, Mosor, Prominu i Velebit  u daljini. Nakon odmora i  fotografiranja te žiga još jednog vrha HPO-e uslijedilo je oprezno spuštanje do doma „Orlova stina“.  Ovom prilikom su prošli oko 12 km i uživali oko 6 sati u predjelu ove lijepe planine i doma te su posjetili izvor rijeke Cetine, selo Cetine ispod Dinare te jedno od vrela Cetine na 380 m nadmorske visine. Nakon uživanja u ovom biseru prirode odlaze na još jedan lokalitet u blizini. U selu Cetina na pravoslavnom goblju posjećuju  jedan od najstarijih sakralnih objekata iz 9. stoljeća –ruševina starohrvatske crkve sv. Spasa gdje u njoj i oko nje nailaze i na stećke.  U Kijevo se vraćaju puni dojmova u predvečerje.

Treći dan-Promina

Planina Promina nalazi se u središtu Šibensko-kninske županije-sjeverno od Drniša.  Cilj im je bio vrh Čavnovka 1147 m nadmorske visine. Od lijepo uređene planinarske kuće „Promina“ makadam cestom 4 km je potrebno do vrha. Radi kiše i oblaka bili su uskraćeni za lijepe vidike i radi grmljavine ubrzali su povratak.Još jedan nezaboravni izlet zabilježili su u aktivnosti Društva, te su zahvalili Zajednici športskih udruga grada Belišća za vozilo koje su ustupili za ovaj izlet.

Tekst i fotografije: Nada Donković

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content