Novosti|

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće proslavila je u srijedu, 27. listopada 2021., petu godišnjicu postojanja Belišćanskog čitateljskog kluba. Prije pet godina, u vrijeme Mjeseca hrvatske knjige, Knjižnica je odlučila osnovati svoj čitateljski klub na inicijativu, odnedavno umirovljene, knjižničarke Jasne Andrišić. Povod osnivanja Kluba bila je ljubav prema čitanju koju su knjižničarke htjele podijeliti s drugim entuzijastičnim zaljubljenicima u pisanu riječ. Ta je odluka urodila plodom i već pet godina Belišćanski čitateljski klub svojim djelovanjem kontinuirano promovira čitanje kao jednu od najvažnijih životnih vještina. Članice Kluba sastaju se jednom mjesečno kako bi porazgovarale o knjigama koje su bile zadatak za čitanje i dosad su se sastale 43 puta. Sastanaka bi zasigurno bilo puno više, no zbog aktualne epidemije koronavirusa, nažalost, mnogi nisu mogli biti održani. Ipak, članice Belišćanskog čitateljskog kluba nisu odustale od ovog vida aktivnosti jer im upravo čitanje pruža mogućnost da što lakše podnesu teške izazove današnjice.

Razgovor o knjigama uvijek poprimi i puno šire razmjere pa je na svakom sastanku zagarantirano ugodno druženje. Dobre atmosfere nije nedostajalo ni ovoga puta kada se slavio rođendan, a za to su se pobrinule ravnateljica Knjižnice Vlasta Putar i knjižničarka Dijana Milišić-Zečević koje su proslavu organizirale u predivnom prostoru novog belišćanskog restorana Romberg. Uz fine kolače i tople napitke prisutne članice razgovarale su o knjigama koje su se čitale kao mjesečni zadaci te o zabavnim trenucima na dosadašnjim sastancima, posebno ističući odličan izlet u Eden Emaus resort u svibnju ove godine. Naravno, razgovarale su i o brojnim drugim zanimljivim temama.

Ravnateljica Knjižnice Vlasta Putar pripremila je za ovaj sastanak neke najznačajnije podatke o dosadašnjem djelovanju Kluba. Tako je istaknula da je u ovih pet godina predloženo čak 79 naslova za čitanje. Prva knjiga za čitanje bila je Kruh i mast poznatog hrvatskog autora Pavla Pavličića koji je u vrijeme osnivanja Kluba gostovao u Knjižnici. Čistu peticu dobile su knjige Gonič zmajeva, Najdraže moje, Hana, Amerikana i Vilin konjic. Najgore ocijenjene bile su dvije knjige iz popularne psihologije U rukavicama mi je ionako prevruće i J..e li vas ego? Bilo je također važno naglasiti da belišćanskim knjižničarkama u pribavljanju primjeraka svakog zadanog naslova uvijek pomažu Gradska knjižnica i čitaonica Valpovo, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek te ponekad Gradska knjižnica grada Donjeg Miholjca. Od samog osnivanja pa sve do danas, dvadesetak ljudi iskazalo je svoje povjerenje Belišćanskom čitateljskom klubu. Neki od njih više nisu aktualni članovi, dok su neki vjerni članovi od početka pa se Knjižnica može pohvaliti s desetak stalnih članova, točnije, članica svoga čitateljskog kluba.

Ova peta godišnjica Kluba pokazuje da je čitanje pojedincima istinska strast i prijeka potreba, stoga će Gradska knjižnica i čitaonica Belišće činiti sve što je moguće da taj broj godišnjica bude sve veći.

Tekst: Dijana Milišić-Zečević
Fotografije: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće  

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content