Grad za mlade, Novosti|

U četvrtak, 9. prosinca 2021. godine, održana je svečana dodjela diploma autorima i mentorima nagrađenih radova za 49. Međunarodnu izložbu Lidice u Češkoj tijekom 2021. godine.

Nagrade je uručio veleposlanik Republike Češke u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekselencija gospodin Milan Hovorka. Svečana dodjela održala se u  Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Na 49. međunarodnoj izložbi u Lidicama sudjelovali su mladi iz 72 zemlje svijeta s ukupno 11.213 radova.

Iz Hrvatske je ukupno poslano 247 radova, a povjerenstvo je za radove iz Hrvatske dodijelilo jednu medalju „Ruža Lidica“ i deset diploma.

U Zajednicu tehničke kulture Valpovo-Belišće stiglo je međunarodno priznanje za fotografiju, a dobitnica je jedanaestogodišnja Iva Vincetić iz Belišća, učenica Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće.

Mentori mladih fotografa su Goran Kupčerić i Dragan Francuz.

Međunarodna izložba dječjeg likovnog stvaralaštva održava se od 1972. svake godine u češkom gradu Lidicama. Priređuje se u spomen na djecu iz češkog sela LIDICA koju su njemački nacisti ubili 1942. godine. Natječaj je otvoren svim mladim autorima do 16 godina starosti, svake se godine priređuje na posebnu temu u kojoj se mladi autori izražavaju u tehnikama: crtež, slikarija, grafika, fotografija, keramika, kombinirane tehnike (skulpture, radovi načinjeni od metala, keramike, drveta, stakla, tekstila i papira).

Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće sudjeluje od 2003. godine (zajedno s Fotoklubom Valpovo, CTK Valpovo-Belišće, OŠ Valpovo i OŠ Belišće), uglavnom fotografijom.

Ove je godine na natjecanju sudjelovalo 14 mladih autora iz Fotokluba Valpovo, CTK Valpovo-Belišće, OŠ Matije Petra Katančića iz Valpova, OŠ Ivana Kukuljevića iz Belišća i SOS Dječjeg sela Ladimirevci. Mladi fotografi fotografirali su na zadanu temu ROBOTI I UMJETNA INTELIGENCIJA, koju je odredio UNESCO za 49. Lidice 2021.

Po dvije fotografije svakog autora poslane su krajem siječnja u Lidice.

Nastavak je ovo vrijednih međunarodnih fotografskih priznanja koje mladi autori dobivaju od 2003. godine. Do sada je u ZTK Valpovo-Belišće stigla 31 diploma za pojedinačne radove i 6 „Ruža Lidica“ (ZTK Valpovo, CTK Valpovo, Dinko Jukić, Danijel Jovinac, Petar Čvagić i Oleg Radolić).

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content