Novosti|

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće započela je novi radni tjedan zanimljivim predavanjem pod nazivom Podzemni svijet. Riječ je o multimedijalnom predavanju belišćanskog planinara i speleologa Krunoslava Hornunga, koje je održano u ponedjeljak, 17. veljače 2020. u dvorani Velike vijećnice grada Belišća.

Krunoslav Hornung punih se 40 godina aktivno bavi planinarenjem i speleologijom. Tijekom svih tih godina ostvario je velika postignuća u području alpinizma i speleologije, zbog čega je postao zvučno ime u hrvatskom, ali i svjetskom alpinističkom i speleološkom društvu. Prije četiri godine, kada je prvi put gostovao u Knjižnici, Belišćanima je predstavio svoje alpinističke avanture, a ovoga puta prenio im je svoja bogata speleološka iskustva. Prisutni posjetitelji imali su priliku čuti i vidjeti neke od njegovih brojnih ekspedicija u kojima je sudjelovao kao jedan od organizatora ili kao vođa. Od svih ekspedicija, kao najznačajnije, istaknuo je istraživanje Baraćevih špilja na području općine Rakovica i jamskog sustava Lukina jama-Trojama na sjevernom Velebitu. Sudjelovao je i u raznim projektima preuređivanja špilja za turističke potrebe te u projektima važnima za zaštitu špilja i endemskih životinjskih i biljnih vrsta koje žive u njima. Pojasnio je najosnovnije pojmove za razumijevanje speleologije i opisao je značajke tehničke opreme potrebne za tako opsežna istraživanja. Na kraju predavanja prikazan je i kratak dokumentarni film o istraživanju speleološkog objekta kod Kaštela Žegarskog u kojem je sudjelovao zajedno sa svojom kćerkom Majom.

Bilo je ovo vrlo poučno i zanimljivo predavanje Krunoslava Hornunga, koji se i dalje aktivno bavi planinarenjem i speleologijom, stoga nije pretjerano pomisliti kako će u Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće i u budućnosti biti sličnih predavanja.

 

Tekst: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće
Fotografije: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content