Novosti|

Udruga vinogradara i vinara “Martinovo brdo” iz Gajića i ove godine organizirala je tradicionalnu manifestaciju „Pudarina“. Kao i do sada, manifestacija je obilovala mnoštvom sadržaja i bogatom gastroponudom.

Pudarina je stari običaj čuvanja grožđa od ptica i ostalih “štetnika”, a pudarice (čuvarice grožđa) bile su mlade djevojke iz okolnih šokačkih sela.

– Generacije se mijenjaju, a pudarina i nadalje živi. Mi čuvamo naše običaje i tradiciju – istaknula je voditeljica manifestacije Aleksandra Čeliković Cvidrak.

Manifestaciju, koja povezuje Zelenu i Plavu Hrvatsku, otvorio je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović, a sve okupljene pozdravio je i predstavnik udruge Agroturizam Konavle.

Sudionici programa bili su: Trio “PROFESSORES”, MPD BelAmi Belišće, MPS “Starotopoljani” Staro Topolje, ŽPZ “August Šenoa” Pečuh, Mađarska, KUD “Šokadija” Ivanovci, Folklorni ansambl Bilje i KUD “Seljačka sloga”, Gajić.

Tijekom cijelog dana su se, uz prikaz izvornog narodnog običaja “Pudarina”, održavale izložbe starih alata, gastro-ponuda “Šta su kuvale naše bake” te likovna kolonija Likovne udruge “Bel – Art” Belišće.

Pokrovitelj Pudarine bila je Osječko-baranjska županija, a supokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede, Općina Draž, TZ Osječko-baranjske županije, Grad Belišće i TZ grada Belišća.

Tekst i fotografije: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content