Novosti|

Danas (5. lipnja) je održana 9. sjednica Gradskog vijeća grada Belišća na kojoj su vijećnici raspravljali o 22 točke dnevnog reda, no posebno su se izdvojile dvije točke koje su se odnosile na mjere za pomoć mladim obiteljima: Razmatranje prijedloga i usvajanje Odluke o utvrđivanju mjerila za naplatu usluga Dječjeg vrtića Maslačak Belišće i Razmatranje prijedloga i usvajanje Odluke o uključivanju Grada Belišća u program izgradnje stanova po Programu društveno poticajne stanogradnje. Najjednostavnije rečeno – vijećnici su jednoglasno usvojili odluku o smanjenju cijene kojom roditelji participiraju u plaćanju vrtića i odluku o izgradnji POS-ovih stanova.

Do sada se ekonomska cijena vrtića podmirivala u odnosu 30 posto roditelji, a 70 posto Grad Belišće i iznosila je za roditelje 410 kuna za vrtićki program, 480 kuna za jaslice i 357 kuna za poludnevni boravak.

-Od iduće pedagoške godine, od rujna 2018. godine, snizit će se cijena vrtića za roditelje. Radili smo kalkulacije i donijeli odluku o smanjenju cijena nakon što se provede energetska obnova Dječjeg vrtića Maslačak. Izračunali smo da to možemo jer očekujemo uštedu, a i dodatno ćemo onda iz gradskog proračuna, nakon više od 20 godina, korigirati cijene vrtića, pojasnio je gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić u izjavi za medije, dodavši kako će od jeseni roditelji za vrtićki program plaćati 300, za jaslice 400, a za poludnevni boravak 270 kuna, čime će se zasigurno mladim obiteljima pomoći u njihovom kućnom proračunu.

Što se tiče uključivanja Grada Belišća u društveno poticajnu stanogradnju, gradonačelnik Burić naglašava kako su tu izvanredne mogućnosti u današnjim otežanim uvjetima kreditiranja i kupovine stanova, prije svega za mlade obitelji, a ovaj program to omogućava i svima ostalima.

-Uključivanjem u ovaj program APN-a društveno poticajne stanogradnje tzv. POS, Grad Belišće želi dati svoj doprinos poklanjajući zemljište APN-u, osiguravajući komunalnu infrastrukturu oslobađanjem od komunalnog doprinosa čime se već sada može postići cijena od 800 eura po kvadratu. Mi ćemo nastojati još pregovarati kako bismo vidjeli što još možemo mi kao Grad učiniti da bi ta cijena bila još niža, kaže gradonačelnik Belišća nadajući se da će taj iznos ipak biti bliže 700 eura po kvadratu stana.

Posebno je istaknuo gradonačelnik Burić način na koji se može doći do tog stana: kreditom koji se nudi na rok do 30 godina s kamatom do 2,29 posto, ukoliko Grad Belišće napravi ono što je rečeno.

-Država svojom pomoći, zato se zove društveno poticajna stanogradnja, subvencionira tu kamatu, a Grad svojim davanjem i komunalne infrastrukture i zemljišta snižava cijenu izgrađenog stana. Također je važno: nije potreban nikakav jamac, nikakvi sudužnici, nije potrebna nikakva hipoteka za ulazak u nabavu takvog stana u novogradnji, a trebat će ispuniti onaj minimalni uvjet o visini plaće, pojašnjava gradonačelnik Burić, dodajući kako će ti stanovi biti izgrađeni i po pravilima pristupačnosti osobama s poteškoćama u kretanju, što znači da će imati liftove i osigurana parkirna mjesta.

-S obzirom da smo industrijski gradić, nadamo se da će to biti poticaj i poslodavcima na području Grada Belišća da nađu modele da se uključe i da na taj način i oni doprinesu zajedno s nama zaustavljanju ovog iznimno zabrinjavajućeg trenda odlaska mladih iz Hrvatske, koji nije zaobišao ni naše Belišće, iako mi u svemu tome još „plivamo“. Želimo poduzeti sve što je moguće da pomognemo i mladima, ali i onima koji su možda već u srednjim godinama i da ih motiviramo da ostanu ovdje, jer ipak je kod kuće najljepše, zaključuje gradonačelnik Burić.

Što se tiče trećeg rebalansa proračuna, on je opet vezan uz projekte. Naime, kako je rečeno na sjednici, tijekom ljeta će se Belišće, zajedno s prigradskim naseljima, pretvoriti u gradilište.

-Zaista se isplati pisati projekte. I novac koji se ulaže u projektnu dokumentaciju višestruko se vrati. Ovog ljeta ćemo raditi i realizirati 21 projekt ukupne vrijednosti više od 25 milijuna kuna, koji se najvećim dijelom financiraju  iz drugih izvora, a ne iz gradskog proračuna, rekao je gradonačelnik Burić na kraju izjave za medije.

Među ostalim točkama dnevnog reda 9. sjednice Gradskog vijeća grada Belišća, treba istaknuti odluku o osnivanju javne ustanove u kulturi Muzej Belišće, zamolbu župe Svetog Josipa Radnika o dodjeli površine i financijskoj pomoći za postavljanje križa, odluku o zaduživanju za projekt energetske obnove Vatrogasnog doma, odluke vezane uz rad gradskih upravnih odjela te ponovno imenovanje Zdenka Glasovca ravnateljem belišćanskog vrtića.

 

Tekst: Monika Đogaš

Fotografije: Tin Lacković, Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content