Novosti|

“Belišće, grad papira – jučer, danas, sutra” naziv je tradicionalnog susreta papirničara kojim je u nedjelju (19. svibnja) u večernjim satima završen program obilježavanja Dana grada. Gradonačelnik Belišća Dinko Burić, kao domaćin susreta, i ovoga je puta istaknuo važnost odavanja počasti svima onima koji su svojim znanjem i trudom stvorili Belišće kao grad papira. Ipak neizostavna tema je i na ovom susretu bila budućnost – projekt izgradnje nove tvornice higijenskog papira u Belišću. Iako ni ovoga puta nije htio o detaljima, gradonačelnik Burić je rekao kako najviše što mogu kako bi se projekt što prije realizirao.

-Sada treba biti strpljiv i pažljivo odraditi ovu najosjetljiviju fazu projekta kojim se bavimo posljednje tri godine. Neizmjerno sam zahvalan našim “oldtajmerima” koji su prije 30 i više godina stvorili toliko dobroga kada je u pitanju gospodarstvo Belišća. Divim se njihovom znanju, energiji, volji i radnom iskustvu koje i danas stavljaju na raspolaganje za dobrobit Belišća, kaže gradonačelnik, dodajući tek kako se nada da će, ako ne prije, prva tvornica higijenskog papira u Hrvatskoj, ona belišćanska, s realizacijom početi 2021. godine.

Susret s umirovljenim papirničarima je, kaže gradonačelnik, još jedna prilika pokazati da cijenimo svoju prošlost, da cijenimo one koji su desetljećima nešto stvarali kako bi nam bili primjer.

-Oni su živi dokaz onoga “mi” o čemu stalno pričamo. Pojedinac je važan, ali uvijek može više napraviti kada ima nekoga uz sebe, poručio je gradonačelnik Burić.

Ne može se spomenuti papirna industrija u Belišću, a da se ne spomene profesor Milorad Krgović, ali i njegov značaj u najavljenoj novoj tvornici.

-Želimo graditi i raditi kao što smo to nekada činili. Želimo stvoriti mogućnost da se ljudi zaposle, da mogu riješiti svoje socijalne probleme. Želimo i da Belišće bude snažno i jako kao što je nekada bilo, kratko je rekao profesor Krgović.

Obzirom na belišćansku povijesti i sadašnjost te najave za budućnost, doista se može reći da je Belišće grad papira i jučer i  danas i sutra.

 

Tekst: Monika Đogaš

Foto: Tin Lacković/Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content