Novosti|

 

Svim pripadnicima romske nacionalne manjine čestitamo 5. studenoga, Svjetski dan romskog jezika.

Jezik je dio identiteta. Često ga doživljavamo samo kao sredstvo komunikacije, no u svojoj dubini on je snažan znak pripadnosti zajednici.

2008. godine predstavljen je prvi Romsko – hrvatski i hrvatsko – romski rječnik autora Veljka Kajtazija te je tom prigodom pokrenuta međunarodna inicijativa da se datum 5. studenoga proglasi Svjetskim danom romskoga jezika. U studenom 2015. godine Opća skupština UNESCO-a prihvatila je inicijativu Republike Hrvatske te je službeno proglasila 5. studenoga kao Svjetski dan romskog jezika.

Vodeći se mišlju kako je grad Belišće obogaćen još jednim jezikom, još jednim identitetom, na inicijativu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, gradonačelnik Dinko Burić predložio je, a Gradsko vijeće prihvatilo obrazloženje Komisije za davanje naziva ulica, parkova i trgova na području grada Belišća te je park u središtu grada Belišća, između Nastavno-športske dvorane i Gradskog bazena Belišće, imenovan ”Parkom 5. studenoga”. Istim nazivom ”5. studenoga” imenovana je i skulptura autora Borisava Bojanića.

Prigodan je to i simboličan poklon grada Belišća svojim sugrađanima, pripadnicima romske nacionalne manjine, a uoči ovog značajnog datuma otvoren je i novi društveni dom za potrebe romske zajednice u Bistrincima.

 

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content