Novosti|

Ovogodišnja “Belišćanska zlatna jesen” započela je u petak, 13. rujna 2019. godine, tradicionalnom “Pekmezijadom”, nastavljena je uz Glazbene mostove kultura, u subotu je u prijepodnevnim satima otvorena dvodnevna međunarodna likovna kolonija Panon Belišće 2019., a održan je i Belišćanski cener – utrka kružnih tokova. Subotnje poslijepodne bilo je rezervirano za 5. Državno natjecanje u kuhanju čobanca. Natjecanje, koje je održano u središtu Belišća, na Trgu Ante Starčevića okupilo je čak 57 majstora kotlića.

Sve ih je pozdravila voditeljica ureda Turističke zajednice grada Belišća Janja Čeliković, koja je dala osnovne upute o samom natjecanju, a dok se čobanac kuhao u kotlićima, sve natjecatelje i njihove goste zabavljao je Tamburaški sastav “Garavi”, a slavonske plesove i pjesme prezentirali su i članovi Kulturno-umjetničkog društva “Šokadija” Bocanjevci te muška pjevačka skupina “Bećarine” Đakovo.

Svaki je od natjecatelja za svoj čobanac imao neki “tajni sastojak” pa stručnoj ocjenjivačkoj komisiji, u kojoj su bili profesorica kulinarstva Jelica Černi, šef kuhinje Hotela “Osijek” Tomica Đukić i šef kuhinje Hotela “Waldinger” Miroslav Sili, nije bilo nimalo lako izabrati državnog prvaka u spravljanju ovog slavonskog specijaliteta. Ipak, nakon kušanja svih predanih uzoraka, njihova ocjena je bila da je najbolji čobanac skuhao Kristijan Kuna, drugo je mjesto pripalo Damiru Đakovcu, a treće Danijelu Šošiću. Plakete, priznanja i nagrade najuspješnijima uručili su gradonačelnik Belišća Dinko Burić i njegovi zamjenici Ljerka Vučković i Domagoj Varžić te zahvalili svim natjecateljima na sudjelovanju.

Tijekom cijelog poslijepodneva i večeri u središtu grada mogao se posjetiti i prigodan gospodarski sajam na kojem su sudjelovale belišćanske udruge i lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Voditelj programa bio je Branko Uvodić. Upravo zbog velikog broja sudionika i specifičnog gastro karaktera ovo državno natjecanje u kuhanju čobanca, koje se unatrag pet godina održava u središtu Belišća, od iznimnog je značaja za promociju kontinentalnog turizma Republike Hrvatske.

Druženje majstora kotlića i njihovih gostiju, ali i sudionika Belišćanske zlatne jeseni iz okolnih zemalja, nastavljeno je i nakon večere, dokazujući kako dobra hrana i vesela pjesma uvijek spajaju ljude i stvaraju nova prijateljstva.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Fotografije: Tin Lacković, Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content