Novosti|

Danas su predstavnici grada Belišća, predvođeni gradonačelnikom Dinkom Burićem i zamjenikom gradonačelnika Domagojem Varžićem,  položili vijenac i upalili svijeće na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na zagrebačkom groblju Mirogoj u povodu 19. godišnjice njegove smrti. Dr. Franju Tuđmana pamtit će se kao prvog demokratski izabranog hrvatskog predsjednika pod čijim je vodstvom obnovljena i obranjena hrvatska država.

Grupa Belišćana, predvođena gradonačelnikom Dinkom Burićem i njegovim zamjenikom Domagojem Varžićem, na Mirogoj je stigla u prijepodnevnim satima, upravo u vrijeme kada je prema protokolu, uz počasnu stražu na grobu dr. Tuđmana, vijenac položila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Odmah nakon toga i Belišćani su položili vijenac, zapalili svijeće i pomolili se za vječni pokoj prvog predsjednika, koji je utemeljio modernu Hrvatsku. Nakon molitve kod središnjeg križa, počast je odana i kod groba Matije Ljubeka, proslavljenog hrvatskog kanuista i olimpijca, Belišćanina, kome je u čast ove godine podignut spomenik u gradu Belišću, ali i Gojka Šuška te Brune Bušića. Potom su se Belišćani poklonili kod Zida boli, spomen obilježja na kojem gori vječni plamen i na kojem su uklesana imena svih koji su položili život za domovinu, među kojima i imena naših Vukova s Drave, pripadnika 107. brigade HV.

-Kao i svih prijašnjih godina, danas, na 19. obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika dr Franje Tuđmana, delegacija Grada Belišća je došla odati dužno poštovanje čovjeku koji će uvijek ostati zapamćen u hrvatskoj povijesti kao prvi hrvatski predsjednik, kao čovjek koji je – kako se to u narodu kaže – bio pravi čovjek, na pravom mjestu, u pravo vrijeme. Posebna i neizmjerna vrijednost onoga što je svojim porukama učinio je upravo činjenica da je ujedinio hrvatski narod, ali i sve građane Republike Hrvatske koji su Hrvatsku osjećali svojom domovinom, rekao je tom prilikom gradonačelnik Dinko Burić, dodavši kako smo i danas, nakon 19 godina, a tako će biti i nadalje kako vrijeme prolazi, svjedoci da kako vrijeme prolazi, lako je nešto zaboraviti.

-Ali mi koji smo sudionici tog vremena dužni smo podsjećati generacije koje dolaze iza nas na značaj i veličinu onoga što je pod vodstvom  dr. Franje Tuđmana učinjeno i stvoreno na dobrobit svih građana RH, cjelokupnog hrvatskog naroda. Uvijek trebamo biti vođeni željom da nismo završili posao, jer Hrvatska može i treba biti i bolja i uspješnija i za sve ljude, u ime onih koji su dali svoje živote za hrvatsku slobodu, onakva kakvu su je ti naši najvrjedniji davatelji  sebe priželjkivali i željeli, jer Hrvatska za sada to nije, poručio je gradonačelnik Burić.

 

 

Fotografije: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content