Novosti|

Na današnjoj, 14. sjednici Gradskog vijeća grada Belišća, na dnevnom redu je bilo 25 točaka. Nakon usvajanja zapisnika s prethodne sjednice počeo je aktualni sat, na kojem su pitanja postavljali vijećnici Dragomir Šimić (Nezavisna lista dr. Dinka Burića) te Dragan Anočić i Antonela Bungić – Crnogaj (HDZ), a pitanja su se odnosila na postavljanje sjenica, FASEP, radove u Ulici Alojzija Stepinca te program Adventa u Belišću.

Prijedlog vijećnika Šimića o postavljanju sjenica i na neke druge lokacije (osim Mitrovice), gradonačelnik Belišća Dinko Burić je prihvatio, dodajući kako se takva inicijativa može uputiti i na poziv za kreiranje proračuna za sljedeću godinu. Što se tiče pitanja vijećnika Anočića o FASEP-u, odgovarali su i gradonačelnik i direktor Hidrobela Andrej Bičak. Rečeno je kako je činjenica da postoje određeni problemi, da projekt ne ide predviđenom dinamikom, no da će se učiniti sve da ne dođe do toga da projekt dođe u pitanje. Naglašeno je kako je za ovaj, možda i najveći projekt na području grada Belišća, ali i grada Valpova, te općina Bizovac, Petrijevci, Koška i Marijanci, nositelj Dvorac Valpovo, a ostale jedinice lokalne samouprave su partneri. Upravo zato, rekao je gradonačelnik Burić, tražio je da se i svim partnerima dostavljaju izvješća o svemu što se događa. Ima li kakvog napretka u provođenju ovog, za Grad Belišće  272 milijuna kuna vrijednog projekta, doznat će se uskoro, na sastanku u Direkciji Hrvatskih voda. Ohrabruje svakako, ističe gradonačelnik Burić, što ovaj projekt ima veliku potporu i Osječko – baranjske županije. Na pitanje vijećnice Bungić – Crnogaj, gradonačelnik je odgovorio kako je vrijednost radova u Ulici A. Stepinca oko 2.058.000 kuna, za sada je sve u okviru planiranih troškova, no ukoliko nešto izađe iz tih okvira, Grad Belišće ne odlučuje samostalno o tome, nego traži mišljenje Državne službe za nabavu. Na njen komentar o kritikama građana na program Adventa u Belišću, upitao je za konkretne prijedloge, koji su izostali. Istaknuo je kako za raspoloženje građana, a vijećnica je rekla kako zbog stanja u društvu ljudima nije ni do čega, nije kriva gradska vlast, već vlast na razini države i to samo ova sadašnja, već i one prošle.

Na prijedlog gradonačelnika Dinka Burića, ujedno i predsjednika Komisije za davanje naziva ulica, parkova i trgova na području grada Belišća, usvojen je prijedlog o imenovanju ”Parka 5. studenoga”. Kako na području Belišća žive 22 narodnosne skupine, među kojima uz većinsko hrvatsko stanovništvo značajno mjesto zauzima romska nacionalna manjina, želja je Grada Belišća za istinskom integracijom, uz naglasak na važnosti očuvanja materinskog jezika, važnost opismenjavanja te poklanjanje dužne pažnje svakoj nacionalnoj manjini, pa tako i romskoj. Svjetski dan romskog jezika obilježava se 5. studenoga te je uz Svjetski dan Roma i Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u 2. Svjetskom ratu, romski nacionalni praznik. Usvajanjem ove odluke, park između osnovne škole, nastavno – sportske dvorane i gradskog bazena, imenovat će se ”Parkom 5. studenoga”. Svečanost će biti upriličena u ponedjeljak, 29. listopada, u 11 sati, a tom će prilikom ondje biti otkrivena i skulptura pod nazivom „5. studenoga“. Ova umjetnička instalacija će objediniti kotač i pero, kao simbole romske zajednice i pismenosti. Gradonačelnik Belišća Dinko Burić pozvao je sve sugrađane da svojom nazočnošću na ovoj svečanosti pokažu da se u Belišću istinski poštuje čovjeka kao čovjeka. Istoga dana, u 12 sati, bit će svečano otvoren i društveni dom u Bistrincima, u Ulici Marka Oreškovića.

Zanimljivo je bilo čuti gradonačelnikova izlaganja o POS-ovim stanovima te studentskim stipendijama. Najavljeni rok (15. listopada) za prijavu zainteresiranih za kupnju POS-ovih stanova je produžen. Razlog tome je, kako je objasnio gradonačelnik, želja da se krene u izgradnju dvije zgrade. Već je dovoljno prijavljenih da se, u suradnji s APN-om, krene u izgradnju jedne zgrade, no obzirom da je bilo još upita, želi se vidjeti hoće li biti dovoljno zainteresiranih da se krene s izgradnjom obje zgrade, jer i to pojeftinjuje cjelokupni postupak. Novi rok za prijavu je do 12. studenoga.

Do sada je Grad Belišće za studentske stipendije iz gradskog proračuna isplaćivao 540.000 kuna (1.000 kuna mjesečno za 25 najboljih, te 600 kuna mjesečno za studente s prosjekom iznad 3,0). Od ove akademske godine, ne samo da će ti iznosi biti povećani, već će stipendiranje obuhvatiti sve studente s područja Belišća i prigradskih naselja koji redovno studiraju. Natječaj će biti objavljen sljedećeg tjedna, prema njemu će 25 najboljih studenata dobivati 1.100 kuna mjesečno, oni s prosjekom iznad 3,0 dobivat će 700 kuna, a svi ostali, koji redovno studiraju, dobivat će 400 kuna mjesečno. Za sada nema procjena o ukupnom broju prijavljenih odnosno zainteresiranih za stipendiranje, no gradonačelnik Burić je rekao kako će se sredstva u gradskom proračunu za to osigurati.

Ono što je posebno obilježilo ovu sjednicu Gradskog vijeća grada Belišća je jednoglasno usvojen rebalans proračuna, što je istaknuo i gradonačelnik Dinko Burić:

-Došli smo u fazu da zajednički govorimo i vrednujemo nešto što je dobro za zajednicu. Mislim da je ovo prvi puta da je jednoglasno usvojen jedan od glavnih dokumenata, a to je Proračun grada Belišća, iako se sada radi o rebalansu. Zahvaljujem svim gradskim vijećnicima što prepoznaju napore svih nas u Gradskoj upravi koji nastojimo napraviti nešto dobro za naš grad i sva prigradska naselja.

Ovim šestim rebalansom, belišćanski proračun se povećao za oko 2,6 milijuna kuna, ali još uvijek sadrži i one projekte koji do sada nisu odobreni. Od 35 kapitalnih investicija planiranih za ovu godinu, upravo se završava 25., a od 10 projekata koji su aplicirani na EU natječaje, do sada je odobreno njih sedam.

-I ovaj je rebalans baziran na odlukama koje su motivirane kapitalnim investicijama i nečemu na što smo posebno ponosni i zbog čega smo sretni – planiramo po prvi puta uvesti mogućnost da svi studenti s područja Grada Belišća ostvare pravo na stipendiju, a uvjet je da redovno studiraju, zadovoljno je u izjavi za medije istaknuo gradonačelnik Burić, dodavši kako će se konačni izgled proračuna vidjeti u prosincu.

-Mi smo već cijeli niz godina, zahvaljujući raspoloživim sredstvima iz fondova EU, ali i brojnim drugim raspoloživim sredstvima resornih ministarstava i državnih institucija, uvijek uspijevali naš proračun uvećati, ponekad i udvostručiti u odnosu na izvorne prihode i nije nikada bilo da nije bio bar za 2/3 veći. Nadamo se da će ove godine ta brojka biti veća u odnosu na vlastiti izvorni prihod, rekao je gradonačelnik, dodajući kako je posljednja porezna reforma istinska pomoć općinama i gradovima koji se nalaze ispod prosjeka razvijenosti, posebno kroz mjeru fiskalnog izravnanja.

Belišćanski gradski vijećnici su na ovoj sjednici, između ostaloga, raspravljali o radu i planovima Muzeja Belišće kao i Dječjeg vrtića Maslačak, Savjetu mladih, o osnivanju i imenovanju Povjerenstva za prodaju i zakup poljoprivrednog zemljišta, Hidrobelu te akcijskom planu energetski održivog razvitka grada Belišća. Među točkama dnevnog reda treba spomenuti odluku o izgradnji spomeničkog obilježja ”Susret” te imenovanje suca porotnika za mladež Općinskog suda u Osijeku, za što se prijavila Dajana Vinković, pedagoginja u belišćanskoj osnovnoj školi.

Tekst: Monika Đogaš

Fotografije: Tin Lacković, Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content