Novosti|

4. – 9. srpnja, 9,00 – 13,00 sati, 9 radionica, 9 mentora, 126 djece

Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće zbog velikog interesa djece i roditelja organizirala je tradicionalnu ljetnu manifestaciju za sve učenike koji žele dio praznika provesti u radionicama Centra tehničke kulture Valpovo-Belišće. Učenici su u šest dana imali mogućnost sudjelovati u radionicama po četiri puna sata dnevno, ukupno 24 sata.

Radionice su bile prilagođene početnicima, naprednima, s posebnim potrebama i nadarenim učenicima.

Misiја CTK-a Valpovo-Belišće je promicanje tehničke kulture, informatike i kulture općenito kroz organizirane sadržaje u cilju poticanja interesa djece i mladeži na području znanstvene, tehničke i informatičke kulture uz njenu primjenu u gospodarskom i svakodnevnom životu te promidžbi znanstvenih, tehničkih, informatičkih i kulturnih dostignuća.

Programi tehničke kulture u radionicama CTK-a Valpovo-Belišće nadopuna su redovnom obrazovanju, a stečena znanja i vještine neophodna su u korištenju suvremene tehnike i informatičke tehnologije. Ovako organizirano i korisno provedeno slobodno vrijeme poboljšava kvalitetu života djece. Djeci se uz to olakšava odabir budućeg zvanja, te upis u srednje škole ili fakultete.

Programe izvode kvalificirani i stručno osposobljeni članovi udruga i vanjski suradnici.

1. dan FOTOGRAFIJA

Radionica je namijenjena onim polaznicima koji se žele baviti digitalnom foto tehnikom snimanja fotografija. Namjera je foto radionice da se sustavno stvaraju pretpostavke za daljnje osposobljavanje i usavršavanje mladih autora temeljene na socijalizaciji individualnosti, prava pojedinca da uči, razvija vještine i sposobnosti te iznošenje vlastitih ideja i mišljenja sukladno osobnom stavu.

Polaznici su fotografirali prirodu, ciljano lišće drveća. Nakon toga su oslikavali crne majice izabranim listovima.

Tema: Priroda

Sudionika: 17

Trajanje: 4. srpnja 2022. / od 9,00 do 13,00 sati

Uvod u temu “Priroda”, fotografiranje na zadanu temu, oslikavanje majica lišćem i izbjeljivačem, analiza fotografija, evaluacija radionice

Mentori: Goran Kupčerić, Goran Dojkić, Dragan Francuz

2. dan MODELARSTVO

Na radionici se koriste Unimat strojevi za piljenje šperploče. Polaznici su izrađivali model aviona. Modele su nosili kući.

Tema: Solarni avion

Sudionika: 24

Trajanje: 5. srpnja 2022. / od 9,00 do 13,00 sati

Uvod u temu “Solarni avion”, analiza nacrta, izrezivanje na Unimat strojevima, obrada, stavljanje solarne ploče i motora, sastavljanje, lemljenje. Evaluacija radionice.

Mentori: Davor Milošević, Bojan Fuderer, Zvonimir Hajnc, Dragan Francuz

3. dan RAKETARSTVO

Izrada modela rakete S 6 A (s padobranom/strimerom). Nakon izrade modela uslijedilo je ispaljivanje raketa pred dvorcem u Valpovu. Sve rakete su poletjele.

Tema: Raketa S6A

Sudionika: 24

Trajanje: 6. srpnja 2022. / od 9,00 do 13,00 sati

Uvod u temu “Raketa S6A”, analiza nacrta, fina obrada, ljepljenje stabilizatora, stavljanje strimera i glave rakete, učvršćivanje motora, ispaljivanje rakete. Evaluacija radionice.

Mentori: Davor Milošević, Bojan Fuderer, Zvonimir Hajnc, Dragan Francuz

4. dan AMATERSKA RADIO ORIJENTACIJA

Amaterska radio orijentacija (ARO) – slično kao (ARG) samo što natjecatelj pomoću radioprijemnika i vezanih očiju traži odašiljače u krugu 50 metara ili u zatvorenim sportskim dvoranama. Vrijeme traženja svih 5 odašiljača je 10 min, a 3 odašiljača 6 min.

Tema: 9A1KDE

Sudionika: 17

Trajanje: 7. srpnja 2022. / od 9,00 do 13,00 sati

Uvod u temu “Radio amateri”, amaterska radio orijentacija, radio prijemnik, antene, odašiljač, slušalice, održavanje amaterske vezeradio stanica, komunikacija na stanici. Evaluacija radionice.

Mentori: Ivo Novak, Božidar Babić

5. dan PRINTANJE NA 3D PRINTERU I NOGOBOT

Osnove rada na 3D printerima. Modeliranje u 123D Design programskom okruženju i izrada trodimenzionalnog objekt koji je pripremljen za printanje na 3D printeru.

Igranje nogometa sa robotskim kolicima (mBot). Riječ je o programiranju robotskih kolica za obavljanje određenih radnji, tj igranje nogometa. Nogomet mogu igrati nekoliko igrača u timu protiv drugog tima.

Tema: 3D printanje i modeliranje, Nogobot mBotima

Sudionika: 23

Trajanje: 8. srpnja 2022. / od 9,00 do 13,00 sati

Uvod u temu “3D printanje i modeliranje, Nogobot mBotima”, podjela u dvije grupe, programiranje pločice sa imenom u programu 123D Design, Prusa 3D printer (zbog dužie printanja pločice će biti printane naknadno), upravljanje robotskim kolicima pomoću tableta, nogomet 1:1 po kup pravilima, podjela nagrada.

1. mjesto Noa Martinević
2. mjesto Slađana Ivanišević
3. mjesto Filip Katalenić
Evaluacija radionice.

Mentori: Marijan Antolović, Ivica Mihaljević, Dragan Francuz

6. dan CNC LASER, LEMLJENJE

Posljednji dan 11. Ljeta u tehnici bio je vezan za radionicu robotike-elektronike

Tema: CNC laser, lemljenje bedževa, viteški boj mBotima

Sudionika: 21

Trajanje: 9. srpnja 2022. / od 9,00 do 13,00 sati

Uvod u temu, podjela u tri grupe, rad u programu “Inkscape”, programiranje pločoce sa imenom u programu za laser, lemljenje led diodica na tiskanu pločicu i spajanje na bedž, upravljanje robotskim kolicima pomoću tableta, viteški boj sa balonima i “kopljima”, podjela nagrada. Evaluacija radionice.

Mentori: Marijan Antolović, Ivica Mihaljević, Tomislav Kudeljnjak, Dragan Francuz

Više na: https://www.facebook.com/CTKVB/?fref=ts

Ivana Francuz, tajnica

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content