Novosti|

Centar za kulturu Sigmund Romberg i Amatersko kazalište Belišće ove godine obilježavaju 100. obljetnicu skladbe Belišćanski marš, koju je svjetski poznati skladatelj Sigmund Romberg skladao 1919. godine pri prvom posjetu svojem Belišću nakon njegovog odlaska u Ameriku. Ovo malo instrumentalno remek djelo izvodili su najprije tamburaški i puhački orkestri, a kasnije i Zabavni orkestar Amaterskog kazališta, od prvih nastupa nakon osnutka 1959. godine do danas.

Najstariji notni zapis koji se nalazi u Arhivi Amaterskog kazališta datira iz 1924. godine, a napisan je za prim tamburicu u aranžmanu Josepha Rohrbachera. Danas postoje i aranžmani za tamburaški orkestar, koji je priredio maestro Antun Lulić, i za puhački orkestar, koji je napisao Stjepan Džebić. Izvodili su ih Tamburaški orkestar Amaterskog kazališta i Puhački orkestar DVD-a Valpovo. Zabavni orkestar Belišćanski marš izvodi u raznim aranžmanima, a 2005. godine za skladbu je stihove napisao Zvonimir Iveković, pa je skladba dobila i pjevano ruho.

Prilikom obilježavanja 100. obljetnice skladbe Belišćanski marš organizator je izradio logo koji će krasiti plakate, kataloge i tiskane materijale u Belišću tijekom ove godine, a uskoro će objaviti i, za sada, dva audiozapisa ove skladbe. Prvi audiozapis iz 1986. godine najstariji je snimak Belišćanskog marša snimljen za potrebe Drugog programa Hrvatskog radija u studiju Radio Osijeka. Aranžer i dirigent bio je maestro Antun Lulić, a izvođač Tamburaški orkestar Amaterskog kazališta Belišće. Snimatelj je bio tadašnji urednik Radio Osijeka Antun Tuca Nikolić. Drugi zapis snimljen je 2001. godine u instrumentalnom aranžmanu Zvonimira Ivekovića na klavijaturi KORG X3. Ove audiozapise u remasteriranom izdanju organizator će objaviti na svojim stranicama i na nosačima zvuka. U pripremi su još i rock izvedba, pjevana izvedba i izvedba Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo.

Tijekom godine obilježavanje ove vrijedne obljetnice ponudit će još raznovrsnih i novih sadržaja, a svečana završnica predviđena je za kraj 43. Rombergovih glazbenih večeri u studenome 2019. godine.

Tekst: Tea Kozina, ravnateljica CK Sigmund Romberg

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content