Novosti|

U četvrtak, 4. listopada u župi sv. Josipa Radnika u Belišću, svečano je proslavljena svetkovina sv. Franje Asiškoga. Svetu misu predslavio je fra Branko Janjić, gvardijan i župnik, uz koncelebraciju župnih vikara fra Tomislava Vrsaljka i fra Daria Micana. U prigodnoj homiliji fra Branko je istaknuo kako je Bog u objavi čovjeku izabrao put poniznih i malenih, a svi koji prihvate taj put poniznosti i malenosti susresti će Boga u svomu životu. U izboru žvotnih putova primjer nam treba biti upravo sv. Franjo koji je zagledan u Krista izabrao put poniznosti i malenosti. Nakon svete mise uslijedilo je druženje franjevaca i svih članova franjevačke obitelji s okupljenim vjernicima uz domaće kolače i čašicu misnog vina.

Svetkovini sv. Franje prethodila je trodnevna priprava. Prvi dan trodnevnice svetu misu predslavio je fra Matija Marijić, OFM, župni vikar u Vukovaru. U homiliji je istaknuo nekoliko zgoda iz Franjina života te na temelju njih progovorio o vidicima franjevačkog identiteta koji bi trebao biti prepoznatljiv u današnjem društvu. Nakon svete mise, fra Siniša Pucić, OFM, održao je predavanje naslovljeno: „Poljubiti gubavce naših dana – svjedočiti socijalno djelovanje u današnjem svijetu“. Fra Siniša je iznio vlastito iskustvo djelovanja i rada s beskućnicima. Još jednom nam je skrenuo pažnju kako novac, hedonizam, ugled i želja za uspjehom zamagljuju čovjekov susret s Bogom koji se događa upravo u radu s malenima i odbačenima. Predavanje je bilo izvrsno prihvaćeno od strane okupljenih vjernika koji su na kraju imali priliku uputiti pitanje ili komentar gostu predavaču. Tužno je bilo čuti kako u Osijeku za projekat „Ulične svjetiljke“ nema dovoljan broj volontera. Stoga vas pozivamo dragi čitatelji da se prijavite za volonterstvo u ovom projektu.

Drugi dan trodnevnice svetu misu predslavio je fra Matija Antun Mandić, OFM Conv, župni vikar u župi Bezgrešnog Srca Marijina u Vinkovcima. U homiliji pozvao je na štovanje i nasljedovanje lika i života sv. Franje. Nakon svete mise bilo je euharistijsko klanjanje. Ovoga dana, u poslijepodnevnim satima, fra Dario Mican je s nekoliko članova Frame posjetio starački dom „Treća dob“ u Belišću. Uz ugodan razgovor te sviranje i pjevanje proveli smo prelijepih sat vremena s korisnicima doma.

Treći dan trodnevnice svetu misu predslavio je fra Tomislav Vrsaljko, župni vikar u Belišću. U prigodnoj homiliji istaknuo je tri osobine sv. Franje, a koje bi trebale krasiti i nas vjernike: ljubav prema Boga, evanđelju i Crkvi. Nakon svete mise fra Tomislav je predvodio i obred preminuća sv. Franje, uz asistenciju članova OFS-a i Frame.

Franjevci trećoredci glagoljaši žive i djeluju u župi sv. Josipa Radnika u Belišću preko pedeset i dvije godine. Svakodnevno živeći i svjedočeći franjevački (trećoredski) identitet i karizmu, kao i kroz organizaciju „Dana franjevaštva“, potiču vjernike na upoznavanje i nasljedovanje serafskog nam oca sv. Franje Asiškog.

 

fra Dario Mican

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content