Novosti|

U prostorijama ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE u Osijeku, održana je edukacija pod nazivom Izrada tiskane pločice od A do Ž. Cilj edukacije je osposobiti mentore za samostalno dizajniranje i izradu tiskanih pločica te opremiti i jačati provedbene kapacitete gradskih Zajednica s područja Osječko-baranjske županije.

Kao nastavak edukacije mentora CTK Valpovo-Belišće, na ovoj (izuzetno dobro organiziranoj i odrađenoj radionici) sudjelovao je Marijan Antolović (CTK Valpovo-Belišće) i Dorijan Polanc (SŠ Valpovo).

Prvi dan edukacije pripremala se tiskana pločica. Polaznici edukacije upoznali su se s osnovnim programima za projektiranje tiskanih pločica: Fritzing i Eagle. To su tzv. free ili besplatni programi za edukaciju i rad u školama, dok se njihova složenija i profesionalna inačica naplaćuje. Zadatak je bio vrlo konkretan: trebalo je projektirati, nacrtati, napraviti, jetkati tiskanu pločicu foto postupkom i napraviti uređaj s integriranim krugom (BLINK 4011). Zadatak pripreme i kreiranje tiskane pločice izvršen je na računalima i uz pomoć programa Eagle. Drugi dan fizički se pripremala tiskana pločica. Prvo su se isjekle pločice potrebne veličine iz veće pločice. Zatim se preko prozirne folije „prenijela“ slika tiskane pločice na viroplast tiskanu pločicu s foto osjetljivim premazom. Tako pripremljena pločica osvijetlila se ultraljubičastim svjetlom i razvila (slično izradi starih „crno-bijelih fotografija“). Poslije toga pločica se uronila u kemijsku otopinu koja je uklonila („nagrizla“) nezaštićene dijelove tiskane pločice (tj. bakrenu foliju). Poslije je trebalo izbušiti odgovarajuće rupice, složiti sve elemente, pažljivo zalemiti postavljene elemente i testirati cijeli uređaj.
Edukacija je trajala dva dana. Bila je vrlo poučna i uspješna. Nakon provedene edukacije, gradske Zajednice tehničke kulture dobile su po 10 kompleta vježbi, priručnik za rad i DVD s alatima za dizajniranje tiskanih pločica.

Voditelj edukacije bio je profesor Slavko Marenčić.

Tekst i fotografije: Dragan Francuz

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content