Novosti|

Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće, OŠ M. P. Katančića Valpovo i OŠ Ivana Kukuljevića Belišće sudjelovali su na raspisanom natječaju za doniranje robota Croatian Makers lige.  Uz doniranu opremu (15 komada mBota) Zajednica i škole su se obvezale odraditi određeni edukacijski program s djecom te natjecanja robotima na svom području. Radi provedbe projekta koji obvezuje Sporazum o sudjelovanju u projektu Croatian Makers lige danas (24. ožujka 2016.) organizirana je radionica za mentore u Našicama za naše područje. Na radionicu su otišli Ivica Mihaljević i Marijan Antolović (voditelji radionice robotike u CTK Valpovo-Belišće), Biljana Pantoš (nastavnica iz OŠ Valpovo) i Damir Tomas (OŠ Belišće). Oni će, uz ostale sudionike, biti obućeni u programu mBlock za programiranje mBota, kako bi svoja znanja mogli prenijeti učenicima.

mBot je cjelokupno rješenje za dijete koji daje praktično iskustvo u programiranju, elektronici i robotici. Rad s mBot robot setom inspiriran je Scratch 2.0. programom koji se može povezati s mBot uređajem koristeći Bluetooth ili 2.4GHz wireless modul. Ovaj, jednostavan za sastavljanje, mBot edukacijski robot set pruža neograničene mogućnosti da djeca nauče STEAM (znanost, tehnologiju, inženjering i matematiku).

Makeblock se udružio s Arduinom – vodećom open-source hardverskom platformom u edukacijskoj i maker zajednici. Predstavljen je mBot – edukacijski robot set, kojemu Arduino predstavlja srce programa. Suradnjom se želi STEM (znanost, inženjering, elektronika, matematika) obrazovanje podići na višu razinu.

mBot edukacijski robot set je cjelokupno rješenje za početnike kako bi stekli osnovna iskustva u programiranju, elektronici i robotici.

Donatori su Institut za razvoj i inovativnost mladih. Kao glavnu platformu za razvoj mladih IRIM vidi robotiku i automatiku koje su postale vrlo dostupne – tehnološke i financijske ulazne barijere su se izrazito smanjile, a taktilnost, izazovnost i brzina rezultata ih čine izuzetno atraktivnim didaktičkim alatima. Croatian Makers (CM) je projekt udruge IRIM koji se fokusira na doniranje opreme za robotiku i automatiku i općenito nove tehnologije, te razvoj znanja vezanih uz njih, školama i drugim organizacijama koje rade s mladima.

Croatian Makers liga (Liga) je dio projekta Croatian Makers, a njen cilj je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu. Svrha Lige je ponajprije edukacijska, a tek potom natjecateljska. IRIM će sudionicima osigurati potrebne robote na posudbu, 5 ili 6 robota mBot (Bluetooth verzija), odnosno dati u trajno vlasništvo sukladno uvjetima Sporazuma te pravilima Lige.

ZTK Valpovo-Belišće dobila je prošle godine od istih donatora deset kompleta Arduino. Zahvaljuju na donaciji koja će sigurno uveliko unaprijediti mogućnosti rada u radionicama robotike-elektronike CTK Valpovo-Belišće.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content