Novosti|

Raketarstvo
NIJE PROBLEM RAKETA VEĆ PERTLA
 Raketa koja se može lansirati, e to je već nešto! U današnjoj radionici tvoraca raketa sudjelovalo se  od predškolskog odgoja pa do srednjoškolaca. Nikome nije bio  problem napraviti raketu. Mentor Zvonimir Hajnc dobro im je sve objasnio: što je tijelo, vrh rakete, strimer i zašto treba dječji puder, stabilizatori i raketni motor, i kako to sve pospajati. Znaju svi i što je lanser raketa. Ali nije problem raketa, problem je zavezati pertlu (vezicu) koja se na vrhu razčijala, jer mora se trčati po raketu kada padne na zemlju, a pertle lete na sve strane… Zbog toga  su tu stariji prekaljeni raketari. Oni znaju pomoći oko svega, pa čak i povezati pertle.
Biti će to ispaljivanje raketa za pamćenje (na poligonu iza Plodina u Valpovu), a za najbolji let osvaja  se autić na daljinsko upravljanje.

Fotografije

Fotografi su otvorili 10. “Zimu u tehnici”. Nakon uvodnih predavanja o digitalnoj fotografiji otišli su fotografirati na zadanu temu. Nakon doručka nastavili su u informatičkom kabinetu prebacivanjem fotografija na računalo i izborom deset najboljih.

Slijedila je izrada kemograma. Polaznici su svježe listove premazali razvijačem ili fiksirom (za izradu fotografija) i otisnuli na fotopapir. Nakon djelovanja kemikalija i svjetla i umakanjem fotopapira u razvijač/fiksir i nakon ispiranja dobila su se izvanredna kreativna ostvarenja.
Polaznici su kroz igru naučili kemiju fotografije i da razvijač crta crno, a fiksir bijelo. Igri nije bilo kraja.

Radionica je završila projekcijom najboljih fotografija.
Voditelji radionice: Goran Kupčerić i Dragan Francuz
Foto G. Kupčerić

Modelarstvo

Modelarski zadatak za polaznike ove radionice bila je čaša za olovke. Prepuna radionica učenika iz Valpova, Belišća, Zagreba, SOS Dječjeg sela Ladimirevci i udruge Zvono iz Belišća, zahtjevala je dodatni napor u organizaciji rada na Unimat strojevima. Voditelj radionice Zvonimir Hajnc objasnio je modelarima tehnički crtež, rukovanje strojem i alatima, te zajedno sa Ivanom pripomogao pri izradi modela.
Čaša je jednostavan modelarski uradak koji ne zahtijeva veliku količinu materi¬jala za izradu. Čaša je dobar odabir, iako je dosta jednostavna, pri izradi zahtijeva preciznost i urednost.
Izrada čaše za olovke i druge sitnice počinje preslikavanjem crteža na samoIjepivi papir A4-formata. Sve pozicije nalaze se na jednoj stranici te je potrebna jedna šperploča A4-formata debljine 4 mm. Pozicije je potrebno precizno izrezati i dodatno obraditi brušenjem. Spajanje pozicija lijepljenjem u jednu cjelinu mora biti precizno i uredno. Nakon spajanja te sušenja ljepila, čašu je dobro brušenjem doraditi i ukrasiti dodatnim elementima ili bojenjem. Maketari su dobili ukras na stolu u kojem će olovke držati na jednom mjestu.
Svi su najavili dolazak i na sutrašnju radionicu raketarstva, jer ispaliti raketu je nešto prestižno, neponovljivo, mrak……
više: https://www.facebook.com/CTKVB/

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content