Novosti|

Završna konferencija projekta List do lista-industrijska baština Belišća

U petak, 30. lipnja 2023. godine, održana je završna konferencija za medije projekta List do lista – industrijska baština Belišća u prostoru Palače Gutmann.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta u sklopu kojega je provedena rekonstrukcija Palače Gutmann i uređene pristupne površine između zgrada zaštićene kulturne baštine, uključujući i središnji trg.

Ukupna vrijednost projekta prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosila je 21.407.631,56 kuna, od čega je Europska unija sufinancirala iznos od 16.919.313.76 kuna. Provedba projekta započela je 1. rujna 2019., a završava 30. lipnja 2023. godine. Nositelj projekta je Grad Belišće, a projektni partner Turistička zajednica Grada Belišća.

“Zaključujemo jedan veliki projekt, vrlo značajan za naš grad. Projekt se simbolično zove “List do lista – industrijska baština Belišće”. Mislim da svi Belišćani razumiju zašto je “List do lista”, jer je to i simbol Grada, nalazi se i u imenu Grada i to je zapravo bio početak svega o čemu i svjedoči naša industrijska baština koju smo nastojali kroz ovaj projekt obnoviti, urediti, urediti pristupne površine, u konačnici uključiti tu obnovljenu industrijsku baštinu i u kulturnu i turističku ponudu našega grada. Projekt smo realizirali kroz ITU mehanizam Urbane aglomeracije Osijek. Sufinanciran je iz Fonda za regionalni razvoj EU. Bez tih sredstava ne bismo bili u mogućnosti ovako i u ovom vremenu isfinancirati ovaj vrlo vrijedan projekt. Izuzetno smo sretni što smo ovo sve priveli kraju. Kroz projekt smo uredili središnji gradski trg, ali i Palaču Gutmann u kojoj je sada smještena Gradska knjižnica i čitaonica, a u dogledno vrijeme će ovdje biti smještena i Glazbena škola, tako da mislimo da će oni kreirati jedan, kako se to popularno kaže, “moving”, jedan život ove zgrade koji mi u svakom slučaju priželjkujemo jer ne bismo htjeli da smo ovu krasnu zgradu obnovili pa da ona stoji, da bude usamljena, tužna i prazna, nego želimo da ona bude prostor u koji će naši sugrađani rado svraćati, rado dolaziti, čitati ili pak dolaziti pratiti programe koje bude organizirala Glazbena škola”, rekla je zamjenica gradonačelnika Grada Belišća Ljerka Vučković.

Kroz projekt List do lista – industrijska baština Belišća vraćen je stari sjaj jednom od nezamjenjivih simbola Belišća, otvoren je prostor za zajedničko djelovanje u lokalnoj zajednici koji pridonosi razvoju novih turističkih proizvoda, kulturnih, edukativnih i društvenih sadržaja te pratećih usluga, a sve s ciljem aktivnog pozicioniranja Belišća kao jedne od nezaobilaznih turističkih destinacija Osječko-baranjske županije, poglavito u kontekstu industrijske baštine. Kroz projekt su uređene i pristupne površine između zgrada zaštićene kulturne baštine: Palača Gutmann i Direkcija SPŽ, a što će omogućiti kvalitetniju promociju industrijske baštine našega grada.

Dani otvorenih vrata EU projekata

Završna konferencija projekta List do lista, industrijska baština Belišća održana je u sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata koje je organizirao Grad Belišće u suradnji s Lokalnom razvojnom agencijom grada Belišća, a u okviru proslave 10 godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Suradnici Grada Belišća u suradnji sa zaposlenicima Lokalne razvojne agencije grada Belišća predstavili su neke od projekata koji su dali doprinos razvoju naše zajednice u različitim područjima kroz proteklih 10 godina.

“Grad Belišće sudjeluje u Danima otvorenih vrata EU projekata koji se organizira povodom deset godina članstva Republike Hrvatske u EU jer smatramo da imamo što pokazati. Mi smo ovih zadnjih deset godina realizirali jako puno projekata uz sufinanciranje EU-a. Bilo je tu naravno i projekata koje smo sami realizirali, ali puno toga smo odradili, napravili i zapravo iskoristili sve ono što nam članstvo u EU i nudi. Plan nam je da tako bude i u budućnosti, da i ovu financijsku perspektivu u koju smo zakoračili 2021. godine iskoristimo na najbolji mogući način kako bismo unaprijedili infrastrukturu od one komunalne do društvene, turističke, pa u konačnici sve to stavili u gospodarsku funkciju, znači u funkciju koja će omogučiti da se iz infrastrukture koju sagradimo generiraju i određeni prihodi, odnosno da oni budu na korist našim sugrađanima koji će onda, nadamo se, a na tragu i novoizgrađenog Poduzetničkog proizvodnog inkubatora, poticati naše sugrađane da se bave poduzetništvom, da budu hrabri, da se bave nečim što žele, što smatraju da im može stvoriti egzistenciju, a naravno da će i Grad Belišće i dalje raditi na tome i podržavati sve dobre poduzetničke ideje, međutim ne samo to, nego i sve kulturne programe koje budu predlagale naše ustanove ili udruge na području Grada i kroz suradnju sa svim institucijama, kako na razini županije, tako i na razini države”, naglasila je zamjenica gradonačelnika Grada Belišća Ljerka Vučković.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content