Novosti iz života udruga|

Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće zbog velikog interesa djece i roditelja organizirala je tradicionalnu ljetnu manifestaciju za sve učenike koji žele dio praznika provesti u radionicama Centra tehničke kulture Valpovo-Belišće. Učenici su u šest dana imali mogućnost sudjelovati u 6 radionica po četiri puna sata dnevno, ukupno 24 sata.

Radionice su bile prilagođene početnicima, naprednima, s posebnim potrebama i nadarenim učenicima.

Misiја CTK-a Valpovo-Belišće je promicanje tehničke kulture, informatike i kulture općenito kroz organizirane sadržaje u cilju poticanja interesa djece i mladeži na području znanstvene, tehničke i informatičke kulture uz njenu primjenu u gospodarskom i svakodnevnom životu te promidžbi znanstvenih, tehničkih, informatičkih i kulturnih dostignuća.

Programi tehničke kulture u radionicama CTK-a Valpovo-Belišće su nadopuna redovnom obrazovanju, a stečena znanja i vještine neophodna su u korištenju suvremene tehnike i informatičke tehnologije. Ovako organizirano i korisno provedeno slobodno vrijeme poboljšava kvalitetu života djece. Djeci se uz to olakšava odabir budućeg zvanja, te upis u srednje škole ili fakultete.

Programe izvode kvalificirani i stručno osposobljeni članovi udruga i vanjski suradnici.

1. dan MODELARSTVO

Tema: stol i stolica (3 mm šperploča)

Na radionici su korišteni Unimat strojevi za piljenje šperploče. Polaznici su izrađivali model stola i stolice. Drugi dio zadatka bilo je sastavljanje i lijepljenje modela. Završene tehničke tvorevine su polaznici nosili kući.

Polaznici su analizirali nacrt, izrezivali na Unimat strojevima, obrađivali alatima i sastavljali.

Mentori: Davor Milošević, Marko Samarđić, Dragan Francuz

2. dan FOTOGRAFIJA

Tema: Narodne nošnje

Radionica je namijenjena onim polaznicima koji se žele baviti digitalnom foto tehnikom snimanja fotografija. Namjera foto radionice je da se sustavno stvaraju pretpostavke za daljnje osposobljavanje i usavršavanje mladih autora temeljene na socijalizaciji individualnosti, prava pojedinca da uči, razvija vještine i sposobnosti te iznošenje vlastitih ideja i mišljenja sukladno osobnom stavu.

Polaznici su nakon uvodnog predavanja o narodnim nošnjama našega kraja posjetili dvije izložbe: Edukacijsko-interpretacijski centar Matije Petra Katančića, Valpovo izložba fotografija „VALPOVO NEKADA I SADA“ Fotokluba Valpovo i Memorijalni centar Matije Petra Katančića, Valpovo: „STARA MODA ŠOKAČKOGA RODA“ IZLOŽBA NARODNIH NOŠNJI SLAVONIJE I BARANJE IZ FUNDUSA JOSIPA ŠTEFIĆA“.

Polaznici su fotografirali detalje narodnih nošnji.

Nakon toga su po svomu izboru precrtavali motive na platnene torbe i obojali ih akrilnim bojama.

Mentori: Dragan Francuz, Goran Dojkić

3. dan ANIMIRANI FILM

Tema: Izrada animiranog filma

Radionica je započela uvodnim predavanjem o animiranom filmu, vrstama animacije i tehničkim uvjetima za izradu animiranog filma. Polaznici su vidjeli gotove primjere animacije, a poslije toga su na priređenoj sceni animirali sličicu po sličicu, pokretanjem predmeta, proizvodnju soka od banane. Tako je nastao animirani film „Ba-na-na-na“.

Mentori: Nataša Dorić, Aleksandar Muharemović (VK „Mursa“ Osijek)

4. dan ANIMIRANI FILM

Tema: Vježbe animacije

Radionica je nastavljena vježbama animacije, a polaznici su u parovima animirali grickalice.

Mentori: Nataša Dorić, Aleksandar Muharemović (VK „Mursa“ Osijek)

5. dan AMATERSKA RADIO ORIJENTACIJA

Tema: 9A1KDE – Radioklub Belišće

Amaterska radio orijentacija (ARO) – slično kao (ARG) samo što natjecatelj pomoću radioprijemnika i vezanih očiju traži odašiljače u krugu 50 metara ili u zatvorenim sportskim dvoranama. Vrijeme traženja svih 5 odašiljača je 10 min, a 3 odašiljača 6 min.

Uvod u temu “Radio amateri”, amaterska radio orijentacija, radio prijemnik, antene, odašiljač, slušalice, održavanje amaterske veze radio stanica, komunikacija na stanici. Mentori: Ivo Novak, Božidar Babić

6. dan ELEKTRONIKA, NOGOBOT

Tema: Elektronika

Polaznici su upoznati sa osnovama elektronike i sastavljanja jednostavnih strujnih krugova.

Uvod u temu strujni krugovi, testna pločica, spajanje elemenata na pločicu (led dioda, otpornik, kablovi, napajanje). Svaki polaznik izrađivao je bedževe po svome izboru, od gore navedenih elemenata, te spajao ih lemljenjem.

Mentor: Dora Borić (ZTK OBŽ)

Igranje nogobota s robotskim kolicima (mBot). Riječ je o programiranju robotskih kolica za obavljanje određenih radnji, tj igranje nogometa pomoću tableta. Nogomet mogu igrati nekoliko igrača u timu protiv drugog tima. Igrao se nogometni turnir.

Mentori: Goran Dojkić, Dragan Francuz

Više o 13. Ljetu u tehnici: https://www.facebook.com/CTKVB/?fref=ts  

Ivana Francuz

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content