Grad za mlade, Novosti|

14. Zimu u tehnici trajala je od 3. do 8. siječnja 2022. godine. Učenicima su ponuđene radionice modelarstva, raketarstva, fotografije, robotike-elektronike, 3D modeliranja i printanja te priprema za laserski rezač i graver.

Modelari su započeli 3. siječnja 2022. u 9 sati radom na strojevima Unimat. O 14 polaznika brinulo je tri mentora. Cilj je bio izrezati model automobila za početnike, a za one malo starije izrezati i sastaviti klokana ili držač mobitela od šperploče.

Radilo se do 12,30 sati, a zatim je uslijedilo čišćenje strojeva, alata i radionice.

Drugi je dan 20 raketara izrađivalo model rakete S6A trimerom (trakom). Bilo je jako puno posla za obradu i sastavljanje jer o svakom detalju ovisi ispaljivanje i visina leta rakete, a za četiri sata treba sve biti gotovo. Mentori su sve držali pod kontrolom i grupa je ispred dvorca Valpovo uspješno ispalila 20 raketa. Većini je ovo bilo prvo, a kada su sve rakete poletjele zadovoljstvu mladih raketara nije bilo kraja.

Radionicu koja se održavala 5. siječnja 2022. od 9 do 13 sati popunili su fotografi. Bilo je i velikih i malih, početnika i iskusnih proizvođača “zapisa svjetlom”. Njih 18 raspoređeno je u dvjema grupama. Prvu grupu vodio je Goran Kupčerić i Goran Dojkić, a tema im je bila eksponati u Muzeju Belišće. Drugu skupinu vodio je Dragan Francuz i Zvonimir Hajnc u Muzeju Valpovštine. Polaznici su uživali u eksponatima, ali i u prilici fotografiranja vrlo vrijednih primjeraka u muzejima. Ukupno su proizveli 764 fotografije, a svaki autor je izabrao uz pomoć mentora i dobio jednu fotografiju isprintanu na A4 formatu.

Robotičari su svoju radionicu imali u četvrtak. Njih 25 bilo je podijeljeno u dvije grupe. Profesor Antolović radio je s jednom grupom programiranje microbitova, a Biljana Pantoš i Goran Dojkić su sa drugom grupom imali “nogobot” – nogomet s robotskim kolicima mBotovima. Grupe su se zamijenile na pola vremena radionice.

Zadnji dan 14. Zime u tehnici bio je predviđen za dvije radionice te su tako i polaznici bili podijeljeni. U radionici 3D modeliranja i printanja sudjelovalo je 9 polaznika. Za ovu radionicu imali smo pomoć iz ZTK-a OBŽ. Njihovi predavači Ida Đurkić i Hrvoje Kerata naučili su male tehničare modelirati u 123D Design programskom okruženju koje je odabrano zbog jednostavnosti korištenja, licence otvorenoga koda i sličnosti sa ostalim profesionalnim programima istoga proizvođača kao što su AutoCAD, 3DS max, Maya ili Fusion 360.

Nakon što su učenici upoznati s programom i načinom na koji mogu modelirati željeni predmet, modelirali su svoje predmete. Uslijedila je izrada njihovih modela na 3D printeru Prusa i3 koji se pokazao izuzetno jednostavnim za korištenje. Dok su modeli bili u izradi, učenici su imali priliku poslušati više informacija o načinu rada 3D pisača.

Druga grupa od 6 polaznika imala je zadovoljstvo raditi na novom uređaju u ZTK Valpovo-Belišće. Riječ je o OMTech 40W CO2 laserski rezač za graviranje s radnim područjem 30 x 20 cm. Stolni stroj za lasersko graviranje K40 s digitalnom kontrolom ima pokazivač crvene točke i kompaktan je za rad u manjim radionicama. Upravljačka ploča s LCD zaslonom omogućuje korisnicima da lako pregledaju i podese trenutnu jačinu napajanja zahvaljujući kontrolama na dodir. Pokazivač crvene točke brzo ukazuje na točku graviranja i označava put laserske glave kako bi se identificirale veličine pozicioniranja i učinilo postavljanje projekta za rezanje ili graviranje gotovo bez napora.

Voditelji radionice bili su Tomislav Kudeljnjak i Marijan Antolović, a polaznici su nakon upoznavanja sa osnovnim podacima o laserskom rezaču programirali i pripremali uređaj za graviranje na pleksiglasu. Izgravirane i izrezane oblike postavljali su na izrezani bor.

Na svim radionicama sudjelovalo je 92 djece. O djeci na radionicama brinulo je 12 mentora: Zvonimir Hajnc, Davor Milošević, Bojan Fuderer, Biljana Pantoš, Goran Kupčerić, Goran Dojkić, Marijan Antolović, Tomislav Kudeljnjak, Ida Đurkić, Hrvoje Kereta, Ivana i Dragan Francuz.

Sa djecom je odrađeno ukupno 20 sati rada (26,6 školskih sati).

U radionici su sudjelovala djeca iz Osijeka, Našica, Varaždina, Ladimirevaca, Belišća i Valpova.

I ova Zima u tehnici pokazala je interes djece i roditelja za radionice tehničke profilacije u Zajednici tehničke kulture Valpovo-Belišće ali i nedostatak kvalitetnog prostora u Domu tehnike u Valpovu.Djeca su na radionicama radila 4 sata (od 9 do 13) sa samo jednom pauzom za doručak bez ikakvih drugih stanki, a nitko ih na takav način rada nije prisiljavao.

Hvala svima koji su svojim trudom i zalaganjem omogućili održavanje 14. Zime u tehnici.

Dragan Francuz

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content