Novosti|

Završni program ovogodišnje “Belišćanske zlatne jeseni” obilježili su čuvari tradicije i kulturne baštine i to pjesmom i plesom, ali i samom svojom pojavom što se moglo vidjeti tijekom revije narodnih nošnji u kojoj su sudjelovali predstavnici kulturno-umjetničkih društava, gradova i općina koji su bogatstvo i ljepotu narodnog ruva došli pokazati belišćanskoj publici. A došli su doista iz cijele Hrvatske, i s kopna i s mora, od Dalmacije preko Međimurja pa sve do Slavonije, Baranje i Srijema.

Ni ovom prilikom gradonačelnik Dinko Burić nije krio zadovoljstvo što se Belišće pokazalo izvrsnim domaćinom i u ovim korona vremenima.

-Zahvalni smo svima koji su se odazvali jer smo uložili silan trud kako bismo nastavili tradiciju, ali u novim okolnostima. Zaista smo se trudili voditi računa o svim potrebnim mjerama. Kultura, kao dio naše svakodnevice treba nastaviti živjeti, to je potreba u nama ljudima, rekao je gradonačelnik Belišća, koji se zahvalio svima uključenima u organizaciju, svim sugrađanima i svim gostima, uz želju da i ovo događanje doprinese tome da se ponovno vrate u Belišće, u Slavoniju i Baranju.

Program je vodio, Belišćanima sada već dobro poznat, Branko Uvodić, već tradicionalni voditelj “Belišćanske zlatne jeseni”, a glazbeno-plesni dio su otvorili članovi KUD-a “Šokadija” Bocanjevci. Uslijedio je nastup MPD-a BelAmi pod vodstvom maestre Aleksandre Čeliković-Cvidrak, te nastup plesne skupine Židovske općine Osijek Haverim Shel Israel. U reviji narodnih nošnji odnosno parova sudjelovao je KUD “Kotoriba”, KUD “Vukšić” (Benkovac), “Sveti Ivan Zelina”, KUD “Sv. Ivan Medviđa” (Biograd na Moru), KUD “A.E. Miroljub” (Veliškovci, Gat, Tiborjanci), KUD “Tomislav” (Županja), KUD “Bektež”, KUD “Šokadija” (Bocanjevci), KUD “Mladi Šokci” (Duboševica), HKGD “Dunav” (Vukovar), HKUD “Valpovo 1905.” (predstavili su se s bizovačkom  i bunjevačkom nošnjom), KUD “Delovi” (Novigrad Podravski), KUD “N.Š. Zrinski” (Petrijevci), a predstavljene su i pojedinačne ženske nošnje iz Bosanske Posavine (Tramošnica) i Mađarske (Darda).

Stručni ocjenjivački sud, u kojem su bile zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković i maestra Aleksandra Čeliković-Cvidrak te pučki etnolog Josip Štefić, imao je doista težak posao, te su dodijeljene nagrade u nekoliko kategorija. Ipak, treba istaknuti da je najljepšu žensku nošnju imala Mateja Čolić iz KUD-a “Tomislav” Županja, a mušku Miroslav Ivinčin iz KUD-a “Mladi Šokci” (Duboševica). Drugo su mjesto osvojili Ines Malović (KUD Kotoriba) i Kristijan Vukas (HKGD Dunav Vukovar), a treće Neda Marić iz KUD-a “Vukšić” Benkovac te Branimir Čolaković (HKUD Valpovo 1905. i to za bizovačku nošnju).

Program je završen nastup Stjepana Jeršeka Štefa i TS “Džentlemeni”, a posebno se svim sudionicima zahvalila Janja Čeliković, voditeljica Turističke zajednice grada Belišća.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content