Novosti iz života udruga|

Radionice su započele 2. siječnja, a završile su 5. siječnja 2024. godine i trajale su od 9 do 13 sati, ukupno 5 školskih sati. Ukupno je sudjelovalo 42 djece iz Valpova, Belišća, Osijeka i Ladimirevaca.

Učenici su mogli svoje slobodno vrijeme korisno provesti u radionicama Centra tehničke kulture Valpovo-Belišće i upoznati se s „čudesnim svijetom tehnike” u sljedećim radionicama:

MODELARSTVO (2. 1. 2024.)

Voditelji su bili Bojan Fuderer i Davor Milošević. Polaznici su na strojevima Unimat izrađivali modele od šperploče: borove i medvjede. Nacrt na samoljepivom papiru trebalo je vrlo precizno izrezati i obraditi te nakon toga spojiti. Kod kuće su tehničke tvorevine mogli obojati.

FOTOGRAFIJA (3. 1. 2024.)

Fotografi su svoje radne zadatke odrađivali drugog dana Zime u tehnici.
Voditelji su bili Goran Kupčerić i Dragan Francuz. Nakon uvodnih predavanja o fotografiji polaznici su fotografirali na zadanu temu. Nakon toga analizirali su svoje radove i isprintali po jednu fotografiju na foto papiru A4 formata.

ROBOTIKA-ELEKTRONIKA (4. 1. 2024.)

Voditelj radionice Marijan Antolović i Goran Dojkić. Polaznici su upoznati s robotskim kolicima „mBot“ i načinom kako se programiraju. Nakon programiranja uslijedio je zabavniji dio „Viteški boj“ s robotskim kolicima. Svaki igrač upravljao je s jednim mBotom koji je na sebi imao zašiljeno koplje naprijed, a odozada balon. Pobjednik je morao probušiti balon protivniku.

ROBOTIKA – LASER (5. 1. 2024.)

Ovu radionicu odradili su Marijan Antolović i Dragan Francuz. U prvom dijelu radionice polaznici su podijeljeni po ekipama koje su odigrale nogobot s robotskim kolicima. U drugom dijelu su polaznici pomoću robota koji može crtati i pisati po kuglicama za bor isprogramirali crtež i svoje ime. Robot (koji smo nazvali „Jajobojac“ iscrtao je željni crtež i ispisao ime. Sljedeća aktivnost bila je na laserskom graveru i rezaču. Djeca su na već pripremljeni „Držač mobitela“ u programu Inkscape upisala svoje ime i nakon provjere crteža pokrenula laser. Dok je stroj rezao šperploču nizalo se bezbroj pitanja o načinu rada lasera.

I ova Zima u tehnici pokazala je interes djece (i roditelja) za radionice tehničke profilacije u Zajednici tehničke kulture Valpovo-Belišće. Sve tehničke tvorevine koje su mladi tehničari napravili mogli su ponijeti kući. Polaznicima je u pauzi poslužena užina i napitak. Mentori su u svim radionicama upoznali djecu s radom na siguran način, a nakon završetka svake radionice djeca su počistila svoj radni prostor.

Hvala svima koji su svojim trudom i zalaganjem omogućili održavanje 16. Zime u tehnici.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content