Novosti|

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće organizirala je bogat i raznolik program za ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige koji je završen u ponedjeljak, 15. studenog 2021. godine.

U Knjižnici je toga dana održano predstavljanje knjige „Strategijska obrambena operacija ’91./’92. godine“ koju su napisali umirovljeni general Vinko Vrbanac i umirovljeni brigadir Stjepan Antolašić. Ta je knjiga važan pisani trag u suvremenoj hrvatskoj povijesti, a autori su je napisali i objavili upravo uoči obilježavanja 30. obljetnice Domovinskog rata. Obojica su sudjelovali, u planskom i izvršnom dijelu, Strategijske obrambene operacije, što garantira istinski prikaz svih događanja tijekom obrambene operacije. U knjizi je naglašen revolucionaran pristup prema Domovinskom ratu i svakom čitatelju pruža detaljne opise i smjerove napada na Slavoniju i Baranju te vjerno prikazuje obrambene bitke hrvatske vojne snage kao odgovore na napade jugoslavenske armije. Po prvi put u povijesti ratovanja jedna vojska u nastajanju, kao što je to bila hrvatska vojska, predvodila je takve ključne operacije i to je slučaj kakav dotad nije zabilježen u povijesti ratovanja.

O bitnim značajkama knjige Belišćani su saznali izravno od njezinih autora. Brigadir Stjepan Antolašić predstavio je sadržaj knjige objasnivši što je to strategijska operacija i koje su se strategijske operacije provele za vrijeme Domovinskog rata. Strategijska operacija  u vojnoj terminologiji je najsloženiji oblik bojnih djelovanja i u Domovinskom ratu provedene su Obrambena strategijska operacija u Slavoniji 1991./1992. i Napadna oslobodilačka strategijska operacija „Oluja“ 1995. godine. Uz te operacije istaknuo je i neke od provedenih bitki koje su u knjizi podijeljene na odlučujuće i značajne. Tako se posebno osvrnuo na bitku za obranu Vukovara, napadnu operacija Papuk ’91. i bitku za Kopački rit u kojoj je sudjelovala i valpovačka 107. brigada. General Vrbanac također je u svom izlaganju istaknuo važnosti tih bitki i operacija, ali je posebno naglasio da je knjiga pisana zbog promicanja istine o Domovinskom ratu i namijenjena je hrvatskim braniteljima, Slavoncima i Slavonkama koji su zavrijedili zasluženo priznanje.

U knjizi je premijerno objavljena i direktiva JNA po kojoj je Hrvatska napadnuta. Riječ je o finalnom dokumentu koji se šalje postrojbama, a na temelju kojeg se šalju borbene zapovijedi i kreće se u napad. Za izradu jednog takvog dokumenta, koji je napisan 1991., pripreme se rade pet ili više godina ranije, što jasno dokazuje da je napad na Republiku Hrvatsku planiran puno prije 1990. godine.

Ovo događanje osmišljeno je upravo za kraj Mjeseca hrvatske knjige, a prigodno u mjesecu studenom kada se obilježavaju sjećanja na Domovinski rat te su se svi prisutni u belišćanskoj knjižnici mogli prisjetiti tih nesretnih vremena.

Za široko pučanstvo u ovom Mjesecu hrvatske knjige u Knjižnici Belišće bile su organizirane brojne različite aktivnosti pa je svatko tijekom listopada i studenoga mogao pronaći nešto upravo za sebe.

Tekst: Dijana Milišić-Zečević i Vlasta Putar
Foto: Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content