Novosti|

Izložbom i glazbenim programom u petak, 7. studenoga 2014. su u Belišću započele 38. Rombergove glazbene večeri pod vodstvom ravnateljice Centra za kulturu Sigmund Romberg Silvije Kifer.

Budući da se prostor Doma kulture u kojem se inače održavaju ovakvi programi uređuje, ulazni prostor i Gradska vijećnica bili su ispunjeni do posljednjeg mjesta publikom koja je došla vidjeti još jedan način očuvanja uspomene na tradicije industrijskog gradića.

Upravo na te vrijednosti upozorio je dr.sc. Dinko Župan govoreći o industrijskoj željeznici kojoj je posvećena središnja tema izložbe „Tragom Gutmannovih pruga „ Ivice Brusača koju će posjetitelji moći vidjeti do 1. prosinca 2014. Baš kako i sugerira naslov izložbe njezin je autor krenuo trasom nekadašnje pruge i fotografskim aparatom zabilježio sadašnji izgled trase i postojećih objekata te ih usporedio s nekadašnjim stanjem sa starih fotografija. Izložba je dopunjena nekim izlošcima koje je prikupio posljednji belišćanski prometnik na Gutmannovoj željeznici Zvonko Ćurak te s par izložaka šumarskih rekvizita i slikom harkanovačke željezničke stanice belišćanskog poznatog umjetnika Zdenka Krulića.  Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić, a u glazbenom su programu sudjelovali Valentina Gyerek i Vjekoslav Pavlović, David Krulić, Zvonimir Iveković i Davor Novaković koji su glasom i instrumentima skrenuli pozornost na još jednu legendu neraskidivo vezanu za Belišće – Sigmunda Romberga.

Izvor: Valpovština.info, V.Vazdar

Foto: Z.Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content