Novosti iz života udruga|

Nakon odrađenog projekta “Modelarstvo” u OŠ M.P. Katančića u Valpovu početkom ove školske godine, Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće započela je s radionicama u OŠ Veliškovci i OŠ Belišće.

Na radionicama modelarstva sudjeluju učenici od 5. do 8. razreda u sklopu praktične nastave iz tehničke kulture. Učenike za ovu tehničku aktivnost pripremaju nastavnici Ivo Grgić i Velimir Kunzinam, a samu radionicu vode mentori iz CTK-a Valpovo-Belišće.

Aktivnosti su započete u 7. i 8. razredu i u njima je sudjelovalo ukupno 28 učenika, a preostale su još radionice za učenike 5. i 6. razreda u OŠ Veliškovci. Aktivnosti u OŠ Belišće započinju početkom ožujka.

Radni zadatak natjecatelja je rad na Unimat strojevima i izrezivanje modela čaše za olovke od 3 mm šperploče po isprintanom nacrtu na samoljepivom papiru. Dva učenika moraju što kvalitetnije obraditi materijal i spojiti ga u zadani model. Nakon svih održanih radionica ocjenjivačko povjerenstvo izabrati će najbolji rad koji će natjecatelje odvesti na županijski nivo natjecanja.

Zanimljiva je činjenica da na radionicama koje organizira CTK Valpovo-Belišće u osnovnim školama za vrijeme dva sata tehničke kulture, učenici (uglavnom) ne žele koristiti odmor između dvaju školska sata.

Polaznici su imali priliku naučiti raditi na stroju, obrađivati materijal alatima i dobiti informacije o ostalim radionicama u Domu tehnike Valpovo. Učenike očekuju i radionice 3D modeliranja i printanja, automatike s mBotovima, te programiranje microbitova koje pripremamo do kraja školske godine u bloku po dva sata.

Ivana Francuz

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content