Novosti|

Ovu godinu Gradska knjižnica i čitaonica Belišće započela je sredinom siječnja kreativna radionica na kojoj su polaznice naučile kako se radi s dvokomponentnim lakom i salvetom kao imitacijom ulja. Početkom veljače u knjižnica će biti organizator pjesničke večeri u kojoj će se predstaviti Vlasta Sumarev i Dubravko Maričić. Nadalje, dogovorone je gostovanje autora Velimira Sriće, zagrebačkog znanstvenika i pisca, koji je cijeli svoj javni život proveo pokušavajući mijenjati svijet, a čije knjige možete pronaći u knjižnici. U veljači je dogovoreno i predavanje Jasne Glavašić pod nazivom Vegetarijanstvo i zdravlje, na kojem ćete se moći upoznati s vegetarijanstvom kao načinom života i kušati neke vegetarijanske proizvode.

Ravnateljica Vlasta Vicić istaknula je kako je Knjižnica tijekom protekle godine imala izuzetno puno aktivnosti kojima se pokazalo kako je ona postala svojevrsno kulturno središte događanja u gradu, ali se na tome ne misli stati, nego nastaviti s novim idejama. Prošle godine ugostili su različite autore. Za djecu, bili su tu Sanja Pilić, Tatjana Udović i Sanja Polak, a odrasli su mogli poslušati predavanje o stresu Tarre Barrat, uživati u pjesničkoj večeri s Književnom udrugom Vers i Tamburaškim sastavom Kočije, sudjelovati na promociji Kuharskog spomenara Maje Duke, čuti predavanje o povijesti čitanja Dinka Župana, priču o Vukovaru Davora Runtića i predavanje Danijela Rehaka o Domovinskom ratu. Organizirane su izložbe i to izložbu božićnih čestitki, uskrsnih pisanica, izložbu radova Blaženke Bučanac, izložbu Vile u knjižnici, izložbu Cvijeće od krep papira, izložbu slika Zdenka Krulića, Danijela Podobnika i izložbu Darije Prša. Od radionica, djeca su mogla sudjelovati u slikarskoj radionici s Antunom Sabom, u kreativnoj radionici za Noć vještica, u radionici povodom Uskrsa te u likovno-literarnoj radionici s udrugom Vers. Također za odrasle su organizirane radionice izrade ukrasnih predmeta različitim tehnikama (salvetna, krekl, folija, shabby chic i čipka). Kao i svake godine, najveći anganžman bio je oko Mjeseca hrvatske knjige, a na kraju godine, po drugi puta su s Turističkom zajednicom grada Belišće organiziran je i Drugi Božićni sajam koji je trajao šest dana, a svoje je rukotvorine i proizvode predstavilo tridesetak izlagača.

Prema najavama, Gradska knjižnica i čitaonica Belišće organizirat će novo predavanje Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, predstavljanje zbornika Scrinie Slavonice s predavačem Dinkom Županom te promociju knjige Ivane Šojat Kuči iz Osijeka. Već početkom ožujka počet će se aktivno prikupljati pisanice za nadolazeću izložbu uskrsnih pisanica, koju već tradicionalno organizira Knjižnica s Turističkom zajednicom grada Belišća. Najljepše pisanice nagradit će se lijepim i vrijednim poklonima. Knjižničarka Jasna osmislila je ponovo jednu novu radionicu, ovaj puta za djecu viših razreda osnovne škole. Na toj radionici djece će svoju kreativnost moći izraziti kroz oslikavanje maski, a radionica će se održati uoči belišćanskog maskenbala. Osim te radionice, kreće novi ciklus salvetne tehnike, za koji primamo nove prijave. Također, u veljači i ožujku ponovno će se organizirati radionice koje će održati dvije vrijedne Belišćanke – s Brankom Hannich moći će se naučiti izrađivati vile od filca, a sa Zoricom Vukelić cvijeće od krep papira, a u planu je i održavanje likovne radionice koju će voditi Antun Sabo, ovoga puta za odrasle polaznike.

Što se tiče poslovanja knjižnice, u ovoj godini kupljeno je već više od 50 novih knjiga, koje se uvode računalnom obradom u program. Naime, knjižnica već više od godinu dana uvodi knjige u knjižnični program Metel, kako bi se što prije moglo prijeći na digitalnu obradu i posudbu knjiga, što bi i korisnicima olakšalo pretraživanje i veću dostupnost informacija. Recimo, moglo bi se rezervirati knjigu od kuće (možete i sada, telefonom ili mailom), ali točno bi se imao uvid u to što knjižnica posjeduje, a preciznije bi se znalo da li je knjiga posuđena ili na polici. Do sada je uvedeno više od 7.000 knjiga.
Također, još prošle godine započeo se pisati popis knjiga za otpis koji se moramo poslati u NSK u Zagreb, a potom u Gisko u Osijek. Nakon toga planira se napraviti Sajam knjiga, koji je organiziran i prije tri godine u knjižnici.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content