Novosti|

U Zagrebu je, 4. i 5. studenog 2019. godine, bogatim kulturno-umjetničkim i znanstvenim programom obilježen Svjetski dan romskog jezika, u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj KALI SARA i Ureda saborskog zastupnika Veljka Kajtazija te u suradnji s vijećima i predstavnicima romske nacionalne manjine.

U sklopu programa obilježavanja, u ponedjeljak, 4. studenoga, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu upriličena je monodrama “Panta Rhei” u izvedbi romskog kazališta iz Prizrena i koncert slovenskog glazbenika Imera Traje Brizanija i grupe AMALA. Kulturno-umjetničkom programu prisustvovali su zamjenik gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Belišća Mario Balog s članovima Vijeća.

Tom su prigodom saborski zastupnik Veljko Kajtazi i predsjednica Saveza Suzana Krčmar uručili zahvalnicu Gradu Belišću za dobru i uspješnu suradnju na unaprjeđenju položaja pripadnika romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Svjetski dan romskog jezika obilježava se od 2010. godine, a 2015. godine Opća skupština UNESCO-a prihvatila je inicijativu Republike Hrvatske da se 5. studenog proglasi Svjetskim danom romskog jezika.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content