Novosti|

Povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma danas je održana svečanost u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, te u suradnji s predsjednicima i predstavnicima vijeća romskih nacionalnih manjina županija, općina, gradova i romskih udruga u prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Među brojnim uvaženim gostima, uz saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, svečanosti je nazočila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i sovijalnu politiku Nada Murganić te saborski zastupnik Furio Radin. Godišnja nagrada za rad i zalaganje u razvoju romske zajednice uručena je Anki Mrak Taritaš, bivšoj ministrici graditeljstva i prostornog uređenja.

Grad Belišće predstavljao je zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Belišća Mario Balog te nekoliko članova Vijeća. Svečanosti je nazočio i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Branko Petrović.

Grad Belišće sustavno skrbi o pripadnicima romske nacionalne manjine s područja grada Belišća, a gradonačelnik Belišća Dinko Burić je u povodu Svjetskog dana romskog jezika 5. studenog 2016. godine primio priznanje i nagradu za doprinos u radu s romskom zajednicom koje dodjeljuje Savez Roma RH “KALI SARA”.

Svjetski dan Roma, 8. travnja, obilježava se u čast Prvog kongresa Roma, održanog 8. travnja 1971. godine u Londonu i koji se smatra jednim od najvažnijih datuma u povijesti Roma. Na tom kongresu sastali su se predstavnici Roma iz četrnaest zemalja svijeta. Kao jedne od najvažnijih odluka bile su one o prihvaćanju romske zastave i službene himne. Prvi kongres Roma rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika – Romani chiba, kao i službenim prihvaćanjem naziva Rom, što na romskom jeziku znači čovjek.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content