Novosti|

Jučer (7. travnja 2017.) održana je 40. izvanredna sjednica Gradskog vijeća grada Belišća, na kojoj su vijećnici raspravljali o šest točaka dnevnog reda – o sporazumu o suradnji na provedbi projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa za područje Belišća, Bizovca, Petrijevaca i Valpova, bilo je riječi o 2. izmjenama i dopunama programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2017. godinu, programu tekućeg i investicijskog održavanja, ali i o programu upravljanja stanovima i stambenim objektima u vlasništvu grada Belišća. Također, vijećnici su raspravljali o 2. izmjenama i dopunama proračuna grada Belišća za 2017. godinu s projekcijama za 2018. i 2019. godinu te njegovom izvršavanju. Zadnja točka dnevnog reda bilo je razmatranje prijedloga i usvajanje Zaključka o prihvaćanju procjene tržišne vrijednosti zemljišta u vlasništvu Grada Belišća.

O prvoj točki dnevnog reda, koja je bila i najvažniji povod ovoj izvanrednoj sjednici, više je rekla Ljerka Vučković, zamjenica gradonačelnika grada Belišća. Radi se o realizaciji pripreme i provedbe zajedničkog projekta širokopojasnog interneta, u kojem sudjeluju Grad Valpovo kao nositelj, Grad Belišće te općine Bizovac i Petrijevci, koji treba omogućiti svima na području ove mikroregije Valpovštine da pristup internetu bude bolji, kvalitetniji, čime se omogućava realizacija i mnogih projekata poduzetnika, ali isto tako se osigurava sugrađanima da imaju kvalitetniji i brži internet, koji će onda omogućiti i mlađim sugrađanima da ga koriste za potrebe obrazovanja i svega ostaloga u čemu se internet koristi.

-Vrijednost pripreme projekta je oko 230.000 kuna. Za Belišće to znači, obzirom na broj stanovnika, oko 80.000 kuna, s time da to ovisi o tome na koji način će se ugovor sklopiti s izrađivačem same aplikacije, a nakon toga ćemo kroz sufinanciranje iz Europske unije realizirati samu mrežu, pojasnila je zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković.

Upravo ovaj sporazum bio je jedan od razloga za drugi rebalans proračuna. Zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković u izjavi za medije rekla je kako je u protekle četiri godine bilo jako puno rebalansa, a korekcije proračuna su se većinom vršile zbog projekata koji su sufinancirani iz europskih fondova ili iz nacionalnih izvora.

-Drago nam je što smo u proteklom razdoblju s tim projektima na području Grada Belišća realizirali investicije u vrijednosti većoj od 100 milijuna kuna, od čega su dvije trećine iz drugih izvora, a jednu trećinu je financirao Grad, naglasila je zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković, a to često ističe i gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Zamjenica gradonačelnika dodala je kako se vodstvo grada u ove četiri godine trudilo biti na korist sugrađanima te smatraju da je svaki takav razlog za rebalans proračuna opravdan. Jedan od razloga za rebalans je bio, kao što se na sjednici moglo čuti, što se događaju stvari na koje gradsko vodstvo ne može utjecati.

Tekst: Monika Đogaš (Gradski radio Belišće)
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content