Novosti|

Od 20. do 22. listopada 2017.g. održao se XII. područni duhovni kapitul Osječkog područnog bratstva Frame u Belišću. Geslo susreta bilo je „Podnosite jedni druge u ljubavi.“ (Ef 4,2). Na susretu je prisustvovalo oko sto framaša iz gotovo svih mjesnih bratstava Osječkog područja. Prisustvovale su i dvije framašice iz Rijeke te dvojica franjevačkih bogoslova – fra Vinko Brković i fra Ivica Janjić.

Svi framaši okupili su se u petak u poslijepodnevnim satima te, nakon što su se smjestili u župne dvorane, župnik fra Branko Janjić im je uputio par riječi dobrodošlice. Svoju riječ uputili su im i područni duhovni asistent fra Davor Filko te područna predsjednica Dubravka Hajek. Nakon toga uslijedila je Sveta misa koju je predvodio fra Matija Marijić. Nakon duhovne okrijepe framaši su se uputili na večeru koju su pripremili domaćini. Uslijedilo je klanjanje koje je vodio đakon fra Andro Tomislav Gluščić. U uvodnom radu po skupinama framaši su započeli upoznavanje koje se nastavilo u narednim danima. Večernji program, u kojem su aktivno sudjelovali, omogućio im je da vide koliko toga imaju zajedničko, iako toga često nisu svjesni. U završnim riječima framaši su pozvani da međusobnom susretu jedni druge ne osuđuju, nego da budu otvoreni i da se gledaju pogledom kojim Bog nas gleda, a to je pogled ljubavi te da podnose jedni druge u toj ljubavi. Nakon programa framaši su se uputili u crkvu na večernju molitvu te na počinak.

U subotu, nakon doručka i jutarnje molitve, uslijedilo je predavanje fra Ivice Janjića. Istaknuo je kako mi ne možemo ljubiti svojim snagama, već moramo dopustiti Gospodinu da preko nas ljubi, kako je naša vrijednost uvijek jednaka i ne ovisi o našim talentima već o tome što smo stvoreni kao plod Božje ljubavi. Ljubavi nema bez odnosa, a kakav nam je odnos s Bogom i drugima to ne možemo glumiti – ili ga ima ili ga nema. Gdje je Bog pokazao najveću ljubav prema nama? Smrću na križu, a tada se nije osjećao super, dakle, ljubav nije osjećaj. No to nije sve – ostavio nam je pričest, Svetu misu. Rekao je kako ne postoje male i velike stvari u našem životu, sve su male, a onoliko koliko ljubavi unesemo u njih, toliko su velike. Nakon predavanja framaši su u skupinama pričali o onome što su čuli te su izvršavali određene zadatke. Nakon ručka i kratke popodnevne pauze uslijedila je radionica Nine Prugović u kojoj su framaši morali odrediti 6 kreposti koje su najpotrebnije kako bi mogli podnositi jedni druge u ljubavi. Fra Davor je pripremio zanimljivo pokorničko bogoslužje koje na doslovan način pokazuje kako grijeh zarobljuje čovjeka te kako ga ograničava. Nakon ispovijedi, krunice i Svete mise, koju je predvodio fra Davor, uslijedila je večera i večernji program kojim su proslavili 25 godina od osnutka Frame u Hrvatskoj. Svojim prisustvom i večernjom molitvom program su obogatile sestre i kandidatice Milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova.

U nedjelju, nakon završnog rada po skupinama i predstavljanja skupina, fra Davor je predvodio svečanu Svetu misu, a u propovijedi framašima i prisutnim vjernicima obratio se đakon fra Andro Tomislav. Nakon ručka i kratkog druženja predsjednica Dubravka obratila se riječima zahvale te potaknula framaše da stečenim iskustvima obogaćuju svoja mjesna bratstva. Uz nova prijateljstva s osmjehom na licu i mirom u srcu framaši su se uputili svojim domovima.

Tekst: Matea Čelik
Foto: Krešimir Šarčević

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content