Novosti|

Protekla 2019. godina za kulturni život grada Belišća i okolice bila je zasigurno vrlo bogata i raznolika. Centar za kulturu Sigmund Romberg Belišće, krovna ustanova u kulturi koja djeluje od 2014. godine, samostalno, u suradnji s Amaterskim kazalištem Belišće ili u suorganizaciji s drugim institucijama i udrugama u gradu, u protekloj 2019. godini organizirao je četrdesetak programa. O zanimljivosti i kvaliteti navedenih programa u prilog govori činjenica kako je ostvareno više od 6.600 posjeta. Osim toga, potpuno opremljena i uređena dvorana Centra za kulturu bila je domaćin brojnim pripredbama i programima u organizaciji raznih subjekata grada Belišća i okolice.

Centar za kulturu Sigmund Romberg u 2019. godini ponudio je posjetiteljima širok spektar sadržaja za različite dobne skupine, od onih najmlađih do zlatne generacije. Djelatnici ustanove nastojali su jednaku pozornost posvećivati kako amaterskom stvaralaštvu, tako i profesionalnim umjetnicima. U belišćanskoj dvorani igrala su tako mnoga profesionalna, ali i amaterska kazališta, organizatori su ugostili brojne glazbene umjetnike, s izvedbama i klasične i popularne glazbe, organizirane su kreativne radionice za djecu, glazbeni programi različitog karaktera, a sve u svrhu promicanja kulture kao sastavnog dijela kvalitetne belišćanske svakodnevice.

Prošle godine, po prvi put Belišće i Centar za kulturu bili su domaćini nacionalnog obilježavanja Svjetskog dana lutkarstva i Međunarodnog dana kazališta za djecu i mlade, prvi put održan je koncert mladih pjevačkih snaga “Korak do zvijezda” te gitarističko natjecanje “Cro Guitar Stars”, a iznimno zapažen bio je projekt “Romberg – život i glazba”. Mnogo pozornosti privukao je i Mjesec komedije koji je četirima predstavama napunio dvoranu do posljednjeg mjesta.

U suradnji s brojnim članstvom Amaterskog kazališta, Centar za kulturu organizirao je i tradicionalne programe u vlastitoj produkciji, kao i dvije značajne manifestacije – 41. dramski memorijal Dragutina Merca Nunoša i Ivana Nikolnikova Vanje te 43. Rombergove glazbene večeri.

Da je ljubav prema kazališnom izričaju duboko utkana u belišćanskom kraju, pokazuje i činjenica je je članstvo Amaterskog kazališta sve brojnije, te danas djeluju u četirima dramskim sekcijama i trima glazbenim, od kojih je jedna dugo priželjkivana i ponovno osnovana u 2019. godini – Tamburaški orkestar AK Belišće. Djelatnici Centra za kulturu puno su pozornosti pridavali i scenografiji, uređenju i estetskoj zaokruženosti programa, što je svaki događaj nadogradilo i stvorilo potpuni kulturni doživljaj.

Ovim putem djelatnici zahvaljuju Gradu Belišću na velikoj podršci i svim suradnicima na kvalitetnoj suradnji. Uz sve tradicionalne i novoosmišljene programe, u 2020. godini Centar za kulturu nastavit će svoje djelovanje još bolje i jače, uz želju za i daljnjim velikim odazivom posjetitelja, kako iz Belišća i okolice, tako i iz šireg područja.

Tea Glavica, mag.prim.educ., ravnateljica CK Sigmund Romberg

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content