Novosti|

Nastavni Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, na zahtjev gradske tvrtke Hidrobel d.o.o., a uslijed zagađenja bunara na Svetištu sv. Ane obavještava javnost.

”Prema odredbama čl. 59 Zakona o vodi za ljudsku potrošnju (NN 30/2023), ovim putem Vas obavještavamo o nesukladnosti uzorka vode za ljudsku potrošnju iz individualne vodoopskrbe (zdenci) s MDK vrijednostima propisanim Pravilnikom o parametrima sukladnosti, metodama analiza i monitorinzima vode namijenjene za ljudsku potrošnju (NN 64/2023).

Nesukladnost je utvrđena u mjestu Bistrinci, Svetište sv. Ane. U uzorku vode za ljudsku potrošnju, uzorkovanom 12.7.2023., vrijednosti sljedećih mikrobioloških pokazatelja nisu sukladne s MDK vrijednostima propisanim gore navedenim Pravilnikom (NN br. 64/2023): broj kolonija na temperaturi od 22 ⁰C ,broj kolonija na temperaturi od 36 ⁰C, koliformne bakterije, crijevni enterokoki i Escherichia coli).

S obzirom na to da postoji rizik za ljudsko zdravlje korisnika, voda iz navedenog bunara ne preporučuje se za ljudsku potrošnju. Posjetiteljima svetišta preporučuje se osigurati zdravstveno ispravnu vodu za ljudsku potrošnju na neki drugi način (cisterne, galoni s vodom i sl.).”

Sukladno preporuci ZZJZ OBŽ bit će osigurane dovoljne količine pitke vode za sve hodočasnike prilikom trodnevnice i obilježavanja svetkovine svetih Joakima i Ane.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content