Novosti|

Danas je u prijepodnevnim satima u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Belišće održana vježba evakuacije učenika, učitelja i školskog osoblja. Cilj vježbe bio je prikazati reakciju prilikom požara u kojem vatrogasci sudjeluju u spašavanju učenika zaostalih u zapaljenoj zgradi te gašenju i sanaciji požarišta.

Provođenje evakuacijske vježbe obveza je škole, rekao je ravnatelj Darko Kovač, zbog povećanja sigurnosti učenika.

Prilikom ove vježbe simuliran je požar na plinskoj stanici, a ravnatelj kaže kako su učenici cjelokupne prve smjene vježbu vrlo ozbiljno shvatili te je evakuacija trajala svega dvije minute.

Za pravodobno informiranje učenika i učitelja o opasnosti, bili su zaduženi učenici posebne grupe, koju su pokrenule vjeroučiteljica Vanesa Šerić i pedagoginja Dajana Babli. Riječ je o grupi dječaka iz 7. i 8. razreda pod nazivom “Junaci, a ne nešto drugo”. Članovi “Junaka” provode različite projekte i aktivnosti kojima jačaju vlastito samopoštovanje, ali se trude biti podrška u zajednici, a rade i na nenasilnim oblicima komunikacije. Jedan od projekata je i provođenje ovog evakuacijskog plana, u kojem su “Junaci” bili zaduženi za oglašavanje evakuacije te brizi da sve protekne u rprema planu i bez panike ostalih učenika.

O samom tijeku vježbe evakuacije, govorio je Slavko Milekić, predsjednik DVD-a Belišće, napominjući kako je cilj vježbe bio napraviti svojevrsnu koordinaciju učenika i djelatnika škole sa središnjom vatrogasnom postrojbom.

U samoj simulaciji su vatrogasci pozvani zato što je došlo do požara u školi te u kotlovnici. Već do dolaska vatrogasaca učitelji i učenici su poduzeli sve potrebne predradnje, vatrogasci su stigli s jednim navalnim i jednim zapovjednim vozilom. Zatim je jedna grupa vatrogasaca spašavala dvoje učenika koji su zaostali u školi, pružena im je prva pomoć, nakon čega su vatrogasci krenuli s gašenjem objekta raspršenim mlazom vode, dok su gašenje kotlovnivnice simulirali upotrebom kemijske vatrogasne pjene.

I ravnatelj Kovač i predsjednik DVD-a Milekić smatraju da su ovakve vježbe jako dobre, prvenstveno zbog sigurnosti djece, jer ukoliko dođe do stvarne potrebe za evakuacijom, unaprijed je uvježbana zajednička koordinacija odnosno suradnja oko sigurnog izvođenja velikog broja djece iz ugroženog objekta.

Tekst: www.radio-belisce.net
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content