Novosti|

I ove su godine učenici osnovne škole u Belišću, potaknuti svojim učiteljicama, sudjelovali na jubilarnom, desetom po redu natječaju „Moja prva knjiga“, čija se završna svečanost obilježila u Domu HV-a u Karlovcu 25. rujna 2014. godine.

“Moja prva knjiga” je državni natječaj za učenike osnovnih škola, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Natječaj se sastoji u pisanju i ilustriranju vlastite priče, a glavna nagrada je tiskanje najboljih radova koje biraju poznati hrvatski književnici Sanja Pilić, Tito Bilopavlović i Silvija Šesto.

Ove je godine natječaj bio najveći od svog početka po broju pristiglih slikovnica. Od njih 876 nagrađeno je 11 prvim mjestom, 50 drugim mjestom, 50 trećim mjestom, dok je posebnih nagrada bilo čak 200.

Od trinaest učenika naše škole koji su sudjelovali u ovom natječaju, nagrađeno je čak jedanaest, a veliko iznenađenje je izbor dviju slikovnica naših učenica koje su nagrađene prvim mjestom i tiskanjem s recenzijama naših uglednih pisaca dječje književnosti.

Prvonagrađena slikovnica „Oštra stijena“ djelo je Leone Ivanković, učenice 2. d. razreda. Priča je to o najvećim humanim vrijednostima vezanim uz brigu i pažnju prema starima i nemoćnima, progovorena kroz likove morskih životinja. Zbog osebujne likovne tehnike, izdavačka kuća „Veble“ ju je jedinu izabrala za tiskanje u svojoj nakladi, za razliku od drugih slikovnica. Leona je svoju slikovnicu posvetila svojoj prabaki, nekadašnjoj vlasnici restorana „Oštri ćošak“.

Slikovnica „Zlatno perje“ djelo je Katrin Vibovec, učenice 6. b. razreda. Slikovnica se ističe predivnom pričom o različitosti i privrženosti, o neograničenoj majčinoj ljubavi ispričana kroz lik ptića Vikija koji zbog fizičke mane biva izdvojen iz života svoje generacije. „Zlatno perje“ govori o golemoj majčinskoj ljubavi i boli koju osjeća kada njezino dijete pati. Slikovnicu je posvetila svojoj mami, ali i svim majkama koje radi djece zapostave sebe.

Svi sudionici ovog natječaja zajedno sa svojim učiteljicama mentoricama i ravnateljem škole Darkom Kovačem, sudjelovali su na završnoj svečanosti i dodjeli nagrada ovog zanimljivog projekta udruge „Kalibra“ koja za svoj glavni cilj ima poticanje mašte i kreativnosti, razvoj likovno-literarnih vještina te osvještavanje djece i mladih o njihovim pravima, odgovornosti za okoliš i potrebi brige za zajednicu.
Dana 16.10.i u 19 sati, u Velikoj vijećnici grada Belišća, učenici osnovne škole iz Belišća predstavit će se svojim nagrađenim slikovnicama.

Nagrađeni učenici OŠ „Ivana Kukuljevića“ Belišće na državnom natječaju „Moja prva knjiga“ 2014.

1. mjesto
Leona Ivanković 2. r., Belišće “Oštra stijena” – mentor Anita Korov
Katrin Vibovec 6. r., Belišće “Zlatno perje” – mentor Vanesa Šerić
2. mjesto
Laura Tot 4. r., Gat “Mijin najveći neprijatelj češalj” – mentor Mirjana Majdenić
Inga Jutriša 7. r., Belišće “Divlji konj” – mentor Jasminka Jutriša
Magda Kovač 2. r., Belišće “Neobični uskršnji zečevi” – mentor Dobrila Barić
3. mjesto
Petra Štepanko, 3. r., Belišće “Mačke iz susjedstva” – mentor Karmen Soldo
Posebna nagrada
Leonarda Vuković 4. r., Gat, “Potraga za Tomom” – mentor Mirjana Majdenić
Lara Alyssa Prelčec 3. r., Belišće “Rođendan pčelice Lare” – mentor Karmen Soldo
Tea Štepanko 3. r., Belišće “Loptica skočica” – mentor Karmen Soldo
Lorna Mostina 2. r., Belišće “Djevojčica sa cvijećem u kosi” – mentor Jasminka Jutriša
Roko Anušić 2. r., Belišće “Tonkova tajna” – mentor Jasminka Jutriša

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content