Novosti|

U sklopu promicanja vrijednosti Domovinskog rata i obilježavanja 31. obljetnice od pada Grada heroja, vatrogasni pomladak i mladež i članovi DVD-a Belišće s obitelji u subotu, 26. studenog 2022. godine, pod vodstvom Slavka Milekića –  predsjednika DVD-a Belišće i Željka Čakalića – voditelja vatrogasnog pomlatka i mladeži, bili su u posjetu Gradu Vukovaru. 

Preko 36 članova vatrogasnog pomlatka i mladeži, njihovi voditelji kao i ostali članovi vatrogasnog društva Belišća s obitelji, imali su priliku upoznati se s vukovarskom tragedijom ali i s hrabrošću i žrtvom hrvatskih branitelja i brojnih građana koji su u vrijeme Domovinskog rata proveli teške trenutke u Vukovaru.

Prvi dolazak bio je u bolnici grada Vukovara gdje su se vatrogasci, uz pratnju stručnog vodiča, imali priliku upoznati s uvjetima u kojima su za vrijeme ratnih stradanja u Vukovaru radili medicinski djelatnici, a što je na mnoge prisutne ostavilo duboke dojmove.

Nakon obilaska bolnice, posjetili su Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar gdje su na veliku čast i ponos imali priliku obići centar s bojnikom Hrvatske vojske, gdje je uz izloženu vojnu opremu, iznio i dio svojih sjećanja iz doba Domovinskog rata. Tom prilikom upoznao je sve prisutne o najvećoj bitci za Vukovar kao najvećoj bitci Domovinskog rata koja je okrenula smjer vojnih, a kasnije i političkih zbivanja u korist Republike Hrvatske.

Po odlasku iz Memorijalnog centra uputili su se na Spomen-dom i masovnu grobnicu Ovčara gdje su kod spomen-obilježaja u tišini i molitvi zapalili svijeće za sve nedužno stradale. Po povratku s Ovčare posjetili su i Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata. Također, posjetili su i Vodotoranj s kojeg se pružao predivan pogled na cijeli grad. Na kraju posjeta pri izlasku iz Vukovara na trpinjskoj cesti zaustavili su se kod Spomen-doma hrvatskih branitelja u Borovu naselju, a u kojoj je 1991. godine bilo zapovjedništvo tog dijela grada i kojoj je zapovijedao junak grada Vukovara Blago Zadro, čija je bista podignuta ispred ulaza u Spomen-dom.

Povratak u Belišće uslijedio je u poslijepodnevnim satima s kojeg su se svi sudionici ovog posjeta vratili s nezaboravnim dojmovima. 

Dubravko Čovčić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content