Novosti iz života udruga|

U četvrtak, 8. lipnja 2023. godine, nakon jutarnje mise, u Belišću je krenula tijelovska procesija i obuhvatila tri postaje – u Parku hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, kod zgrade Gradske uprave te u župnom dvorištu.

Ispred tijelovske procesije po tradiciji hodaju djevojčice koje put posipaju ružinim laticama, prije nego onuda prođe svećenik, noseći Presveti Oltarski Sakrament. I ove su godine baldahin (nebo) nad Presvetim nosili belišćanski vatrogasci, a za njima su pjevajući i moleći išle sve generacije vjernika. Treba reći i da je svaku od tri sjenice uredila po jedna grupa vjernika iz Belišća, Bistrinaca i Kitišanaca, a procesiju je predvodio župnik fra Marko Neretljak.

Također, nešto kasnije tijelovsku procesiju u Veliškovcima predvodio je župnik Vjekoslav Lulić hodajući sa svojim pukom Ulicom kralja Tomislava gdje su bile postavljene tri sjenice koju su svaku po  jednu ukrasili vjernici Veliškovaca, Gata i Tiborjanaca. U procesiji su zajednički sudjelovali vatrogasci DVD-a Veliškovaca, Gata i Tiborjanaca noseći baldahin.

Tijelovska procesija, započinje nakon mise, tako što svećenik, u bijelom plaštu, najprije stavi Sakrament u pokaznicu, okadi ga zaogrnut velumom (posebnim ukrašenim platnom), uzme monstrancu (pokaznicu, odnosno liturgijski predmet u koji se stavlja i svečano štuje hostija) te krene prema narodu pod baldahin. Procesija zatim pjevajući euharistijske ili druge pjesme ide prema svakoj od postaja, kod kojih slijedi prigodna služba riječi.

Dubravko Čovčić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content