Novosti|

Danas, 24. listopada 2016. s početkom u 11 sati, u Centru za kulturu Sigmund Romberg održana je uvodna konferencija projekta “Uklanjanje eksplozivnih ostataka rata” na području hrvatsko – mađarske granice, koji je uvršten kao strateški projekt unutar INTERREG V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014 – 2020.

Hrvatski centar za razminiravanje , vodeći je partner projekta , a projektni partneri s mađarske strane su Policijska uprava Županije Baranya te Nacionalni park Drava – Dunav. Pridruženi partner je Osječko-baranjska županija .

Provedba navedenog projekta započela je 1. lipnja 2016. godine , a završava 30. svibnja 2018. godine.

Uvodnoj konferenciji prisustvovali su Gabrijela Žalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Dragan Vulin, gradonačelnik grada Belišća, Dinko Burić, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec, veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Jozef Zoltan Magyar, Gordan Grlić Radman, hrvatski veleposlanik u Budimpešti te ostali uvaženi gosti.

Na početku uvodne konferencije sve prisutne pozdravio je gradonačelnik Belišća, Dinko Burić te istaknuo iznimno zadovoljstvo i ponos činjenicom da je upravo Belišće domaćin ove uvodne konferencije. Gradonačelnik Burić je rekao kako ga raduje činjenica da će problem miniranog područja koji je prvenstveno sigurnosno pitanje, ali i gospodarski problem dobiti ubrzano rješenje. Čestitao je svima koji su doprinijeli ovoj suradnji te optimistično gleda na nju. Nada se kako ćemo svi zajedno biti svjedoci da nećemo više morati strahovati za živote.

Ovoj uvodnoj konferenciji prisustvovao je i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Dragan Vulin. Vulin je između ostalog istaknuo kako je ovo jedan od važnijih projekata u našoj županiji. Podsjetio je da je od 1991. godine do danas 227 osoba stradalo od mina od toga 40 njih smrtno.

Na samome kraju svim prisutnima obratila se i Gabrijela Žalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU koja je iskazala iznimno zadovoljstvo ovim projektom i suradnjom te je istaknula da ovakvi projekti zasigurno mogu puno pomoći stanovnicima naših regija, gradova i županija u sigurnosti života prije svega.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.529.399,70 eura, od čega EU financira 85 posto vrijednosti.

Za aktivnosti koje provodi Hrvatski centar za razminiranje odobreno je 1.789.181,74 eura bespovratnih sredstava, dok je za aktivnosti mađarskih partnera odobreno 1.066.308,00 eura bespovratnih sredstava Policijskoj upravi Županije Baranya, odnosno 144.500,00 eura bespovratnih sredstava Nacionalnom parku Drava – Dunav.

U Hrvatskoj će se realizacijom projekta u cijelosti ukloniti minska opasnost s područja općine Draž te minska polja uz rijeku Dravu , od granice kod Donjeg Miholjca do Belišća, što je od velike važnosti za lokalno stanovništvo s obje strane granice te preduvjet za daljnji razvoj turističko – gospodarskih aktivnosti pograničnog područja.

Ukupna površina za razminiranje iznosi 1.456.319 četvornih metara, a po dovršetku razminiranja, u suradnji s Državnom geodetskom upravom, bit će obnovljene granične oznake na državnoj granici Republike Hrvatske i Mađarske, u dijelu sektora D. od granične oznake D1 do D211 i D260 do D417.

Od 1998. godine do danas EU pomogla je proces razminiranja u Republici Hrvatskoj s preko 83 milijuna eura te nastavlja pomagati i dalje , a ovaj projekt , akronima De-mine HU-HR II, svojevrsni je nastavak projekta De-mine HU-HR, “Rehabilitation of land mine contaminated sites in the Drava-Danube area” koji je financiran iz fondova EU-a u okviru programa IPA, komponente II – Prekogranična suradnja u razdoblju od 2011. – 2013. godine.

Nakon ove Uvodne konferencije , svečanost je nastavljena prigodnim obilježavanjem Dana europske suradnje, u okviru kojega je za djecu obližnje Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće i vrtića Maslačak organizirana izvedba edukativne predstave o opasnostima od mina “Bembo i prijatelji protiv mina” te utakmica sjedeće odbojke Invalidskog odbojkaškog kluba Zagreb.

 

TEKST: Dolores Andraković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content