Novosti|

Svečana akademija povodom 70. godišnjice organiziranog rada u tehničkoj kulturi  održana je u subotu 22. listopada 2016. godine u prostorijama kina “Tuškanac “ u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH i Sabora RH.

Na akademiju su pozvani i predstavnici  Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće Dragan Milec, Stjepan Blažević, Zvonimir Hajnc, Goran Kurtović i Dragan Francuz. Nakon svečanosti nazočnima su dodjeljene Povelje HZTK u povodu 70 godina djelovanja.

Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) je najviše nacionalno tijelo tehničke kulture čiji je rad u programu javnih potreba Republike Hrvatske definiran Zakonom o tehničkoj kulturi.
Cilj HZTK-a je razvoj i promocija tehničke kulture, a posebnu pozornost posvećuje izvanškolskim i izvannastavnom obrazovanju djece i mladih.
U sklopu proslave 70. godišnjice, pokrenut je čitav niz aktivnosti kojima je promovirana tehnička kultura koja je danas neophodna za razvoj kako pojedinaca, kao i društva u cjelini.
Iskusna po godinama, mlada po idejama – ovako bi ukratko glasio opis Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK), jedne od najstarijih organizacija u Europi koja djeluje na promicanju i razvitku tehničke kulture, a poglavito uključuje mlade u svijet tehnike i inovacija. Ove godine HZTK slavi ponosnih 70 godina rada.

Osnovana u lipnju 1946. godine, Hrvatska zajednica tehničke kulture bila je i ostala mjesto stvaranja novih, drugačijih, inovativnih ideja. Od tada do danas u njenim brojnim aktivnostima i projektima sudjelovali su deseci tisuća djece i mladih svih uzrasta, ali je isto tako pažnja posvećena cjeloživotnom učenju i onima u trećoj životnoj dobi.

Hrvatska zajednica tehničke kulture krovna je nacionalna udruga tehničke kulture u Hrvatskoj. Uz Tehnički muzej Nikola Tesla, okuplja 16 nacionalnih saveza tehničke kulture, 19 županijskih, 34 gradske i jednu općinsku zajednicu tehničke kulture.

Zajednica je kontinuirano radila na promicanju, ne samo tehničke kulture i tehničkog odgoja nego i na popularizaciji znanosti i inovatorstva. HZTK je imao važnu ulogu u afirmaciji tehničkih zanimanja među mladima što je rezultiralo i njihovim usmjeravanjem u tehničke škole i na tehničke fakultete.

To radi i danas kroz program izvanškolskog i izvannastavnog obrazovanja djece i mladih te kroz popularna događanja: Natjecanje mladih tehničara, ljetne škole tehničkih aktivnosti, Robokup, Festival tehničke kulture, Modelarska liga, terenske nastave za učenike i projekte poput Putevima tehnike. HZTK je i partner nastavnicima i profesorima pri dodatnoj edukaciji i stručnom usavršavanju.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content