Novosti|

U ponedjeljak, 27. studenoga 2023. godine, u Velikoj vijećnici Grada Belišća održana je 32. sjednica Gradskog vijeća grada Belišća čiji je Dnevni red obuhvatio 42 točke Dnevnog reda.

Gradonačelnik Dinko Burić predstavio je prijedlog proračuna Grada Belišća za 2024. godinu, s projekcijama za 2025. i 2026. godinu u iznosu od 28.597.191,00 eura, a koji je usvojen jednoglasno.

„Za sljedeću godinu proračun je planiran u iznosu od 28,5 milijuna eura ili 215.500.000 kuna. On nije nerealan jer od tog iznosa se gotovo 50 posto odnosi na dva projekta koji moraju biti u proračunu, a za oba smo spremili projektnu dokumentaciju. Prvi je projekt TURESPIN, odnosno izgradnja  turističko-rekreacijske i sportske infrastrukture Belišća, a drugi se dio odnosi na sedam infrastrukturnih projekata vodoopskrbe i odvodnje“, u izjavi za medije pojasnio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić, dodavši da se dio tih ulaganja odnosi i na Bocanjevce i Goricu Valpovačku, prigradska naselja koja do sada nisu imala riješeno pitanje odvodnje.

Prema usvojenoj odluci na ovoj sjednici Vijeća, Grad Belišće će dodijeliti proračunska sredstva tvrtki Hidrobel d.o.o. u iznosu od 658.602 eura kao subvenciju u svrhu provođenja sedam projekata sufinanciranih iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. U obrazloženju vijećnicima, belišćanski gradonačelnik je naglasio kako su ove dvije stavke vrijedne 46 posto planiranog proračuna. Izdvojio je još dva velika projekta – obnova Starog mlina (u tijeku je vanjska rekonstrukcija, planovi za unutarnju se prijavljuju na natječaj) te proširenje Dječjeg vrtića Maslačak (u bivši prostor Glazbene škole).

„Zadržavamo i besplatan vrtić, stipendije svim redovnim studentima, tu je i projekt Zalogaj za sve srednjoškolce, sufinanciranje prijevoza, nabava radnog materijala osnovnoškolcima, jednokratne potpore za novorođenčad i tako dalje. Brojne su to mjere koje za naš mali grad znače jako puno uz izdvajanja za sport, kulturu i druge djelatnosti. Mislim da smo realno planirali proračun, uzevši u obzir teškoće koje su obilježile prethodne godine te zahvaljujući pomoći s državne razine svim općinama i gradovima u tim izazovnim vremenima. Uspjeli smo sve prebroditi i sačuvati ono što želimo nastaviti i u budućnosti“, zaključio je belišćanski gradonačelnik Dinko Burić.

Među ostalim točkama dnevnog reda, treba spomenuti usvajanje prijedloga i odluka iz djelokruga pojedinih upravnih odjela Grada Belišća, usvajanje planova i programa rada Vijeća romske nacionalne manjine, Savjeta mladih, Dječjeg vrtića Maslačak, Gradske knjižnice i čitaonice, Centra za kulturu Sigmund Romberg te Muzeja Belišće. Usvojen je i plan djelovanja grada radi određenja mjera djelomične sanacije šteta od prirodnih nepogoda, plan upravljanja imovinom Grada za 2024., godišnji plan davanja koncesija, program poticajnih mjera Grada za razvoj gospodarstva, kao i odluka o subvencijama poduzetnicima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, poduzetničkim potpornim institucijama i građanima na području Grada, izmjene i dopune odluka o gradskim porezima, o komunalnoj naknadi, komunalnom doprinosu, odluke o izmjenama i dopunama Odluke o parkirnim zonama i vremenskom ograničenju trajanja parkiranja, visini naknade za parkiranje i vremenu naplate na javnim parkiralištima u Gradu Belišću, isplati jednokratne novčane pomoći za nabavku opreme za novorođenčad te program poticajnih socijalno-demografskih mjera za 2024. godinu.

Na održanoj sjednici zamjenik vijećnice Franjo Schneider položio je svečanu prisegu o obavljanju vijećničke dužnosti umjesto vijećnice Marije Ilić.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content