Novosti|

Centar za kulturu Sigmund Romberg iz Belišća i tvrtka Bel-Press Belišće ove godine pokrenuli su novi glazbeni projekt u gradu Belišću, uz pokroviteljstvo Grada Belišća – Cro Guitar Stars, izbor za najboljeg neafirmiranog gitarista. Potraga za najboljim neafirmiranim gitaristom, odnosno glazbenikom koji nema niti jednu objavljenu pjesmu na nekom od nosača zvuka, započela je objavom Javnog poziva početkom svibnja. Na natječaj je pristiglo tridesetak prijava, od kojih je stručni žiri u sastavu Vedran Božić, Adonis Dokuzović, Mario Kovač, Livio Berak i Tomislav Krkač, odabrao sedam najboljih gitarista koji su se predstavili 20. lipnja 2019. u live finalu u rasprodanoj dvorani Centra za kulturu Sigmund Romberg.

Adrian Cvitković iz Karlovca, Edi Grofelnik iz Valpova, Domagoj Domazet iz Osijeka, Neven Šćuri iz Čakovca, Marin Đurković iz Belišća, Davorin Silađi iz Zagreba i Mario Huj iz Osijeka odmjerili su gitarističke snage u napetom finalu koji je pred žiri u dvorani stavio tešku odluku. Vedran Božić, Adonis Dokuzović, Tomislav Krkač (inače glazbeni trojac koji već više od sedam godina nastupa pod imenom Rock Masters) i belišćanski glazbeni ponos, trenutni i najdugovječniji pjevač Divljih jagoda, Livio Berak, odabrali su tri najbolja. Treće mjesto i poklon Fender remen za gitaru, kabel i komplet žica te Tone Keeper gitarsku pedalu odnio je Neven Šćuri s izvedbom skladbe Andyja Jamesa Time and Time Again, a nagradu mu je uručio predsjednik stručnog žirija Vedran Božić. Drugo mjesto te Fender Mustang pojačalo ponio je Davorin Silađi koji je nastupio sa skladbom Andyja Timmonsa Electric Gypsy, dok mu je nagradu predala ravnateljica Centra za kulturu Sigmund Romberg Tea Kozina. Titulu najboljeg gitarista i naziv Cro Guitar Star ponio je Mario Huj, koji je i žiri i publiku osvojio izvedbom skladbe Voodoo Child legendarnog Jimmyja Hendrixa, obrađenu s vlastitim improvizacijama i autorskim melodijama. Pobjednik je osvojio Fender Mustang gitaru, Tone Keeper pedalu i snimanje jedne pjesme u studiju Croatie Records u Zagrebu, što mu je uručio zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić. Svim ostalim finalistima Fender je pripremio komplet žica i set trzalica kao utješnu nagradu. Uz finaliste, na programu je nastupio i trinaestogodišnji Matija Blažević iz Bilja u revijalnom dijelu, pred kojim je svijetla gitaristička budućnost s obzirom na talent koji je pokazao. Prigodan poklon kao najmlađem izvođaču uručio mu je član žirija Livio Berak.

Osim u gitarističkim talentima, publika je uživala u atraktivnom koncertnom programu u izvedbi Rock Mastersa koji su svevremenskim hitovima i virtuoznom svirkom “zapalili” atmosferu u dvorani. Treba naglasiti kako su članovi Rock Mastersa sve redom dugogodišnji eminentni glazbenici hrvatske rock scene: legendarni gitarist Vedran Božić, nekadašnji član grupe Time, nedavno je primio nagradu Status za 50 godina glazbenog djelovanja, a pozornicu je dijelio i s Jimmyjem Hendrixom, basist Tomislav Krkač, koji je nastupao s mnogim uglednim glazbenicima, ima višegodišnji staž u grupi Telefon blues band, a Adonis Dokuzović, vrhunski bubnjar, jedan je od osnivača Divljih jagoda, a s bendovima s kojima je svirao nanizao je brojne uspješnice.

Veliki obol cijelom programu dala je grupa Jovalius koja je sve finaliste instrumentalno pratila, čime su izvedbe dobile na kvaliteti zvuka. Grupa je program otvorila svojim prvim singlom Koliko vrijede uspomene, a publiku su počastili i hitom Opće opasnosti Tri rijeke. Program je vodila fantastična Ines Brezovac. S ciljem afirmiranja talentiranih zaljubljenika u gitaru, ovo natjecanje pružilo je priliku gitaristima da pokažu svoje umijeće u sviranju električne gitare, ali i međusobno razmijene iskustva i savjete, te ponovno na scenu vratilo gitarijade koje su u prošlosti bile vrlo česte i posjećene. Zadovoljni kvalitetom izvedbi i odazivom publike, organizatori namjeravaju od ovog dođaja napraviti još jednu lijepu belišćansku tradiciju u kojoj će uživati mnoge generacije.

Tekst: Tea Kozina, ravnateljica Centra za kulturu Sigmund Romberg
Foto: Efekt media

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content