Novosti|

Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono osnovala je Socijalnu zadrugu Miva art 2007. godine. Kao socijalna zadruga, Miva art uvažava razlike među ljudima te radi na zapošljavanju osoba s invaliditetom kako bi ostvarila zajedničke vrijednosti svojih članova i širu društvenu koheziju.

Kroz dosadašnji rad, zadruga je postigla brojne ciljeve, a nastavlja se razvijati i širiti usluge. Zadruga se javila na natječaj Europske unije te je 01. lipnja 2017. godine započela s provedbom projekta pod nazivom Miva Art 2. Projekt financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 706.263,99 kuna. Upravljačko tijelo provedbe projekta bilo je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava dok je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva posredničko tijelo razine 2 i pratila je provedbu projekta.

Cilj projekta Miva art 2 bio je ojačati kapacitete socijalne zadruge i razviti nove modele socijalnog poduzetništva u skladu s resursima regije. Specifični ciljevi su jačanje ljudskih kapaciteta za vođenje zadruge, osposobljavanje i unaprjeđenje vještina osoba u nepovoljnom položaju te poboljšanje poslovanja zadruge s ciljem održivosti. Ciljane skupine projekta bile su osobe s invaliditetom, zadrugari i mladi nezaposleni. Kroz projekt koji je trajao godinu dana provele su se aktivnosti osposobljavanja i usavršavanja menadžmenta zadruge, istraživanje tržišta, usavršavanje postojećih i razvoj novih socijalnih usluga. Također, kako bi ostvarili projektne ciljeve provedeno je osposobljavanje osoba s invaliditetom za pomoćna zanimanja: pomoćni pčelar, permakulturni vrtlar, lutkar, palačinka majstor i domar.

Projektom Miva art 2 osnažili smo ljudske resurse koji će svojim znanjem i vještinama stvoriti dobre temelje za kvalitetnu i samoodrživu društvenu zadrugu koja generira profit i koristi ga za dobrobit marginaliziranih društvenih skupina te razvoj lokalne zajednice u cjelini. 01.rujna zaposleni su radni asistenti za permakulturnog vrtlara, domara, palačinka majstora, lutkara i pomoćnog pčelara. S obzirom da se na natječaj javio premali broj zainteresiranih za ovo radno mjesto, zaposleni su ljudi s područja cijele Osječko-baranjske županije. Odmah po zapošljavanju, radni asistenti prošli su edukaciju za rad s osobama s invaliditetom koju je provela rehabilitatorica Tena Anić, a na kojoj su stekli osnovna znanja i vještine kako i u kojoj mjeri pružiti podršku u radu osobama s invaliditetom. Nakon edukacije radni asistenti su uz mentorstvo stručnjaka za svako područje započeli s osposobljavanjem 20 nezaposlenih osoba s invaliditetom ili sa završenim pomoćnim zanimanjem. Dakle, svaki radni asistent davao je podršku u radu 4 osobe s invaliditetom. Nakon što su prošli volontersku praksu, osobe s invaliditetom stekle su nova znanja i vještine koje će im omogućiti da postanu konkurentniji na tržištu rada.

Ovom prilikom želimo zahvaliti mentorima koji su kroz cijeli projekt bili velika podrška osobama s invaliditetom i njihovim radnim asistentima, a to su: Vanja Đumić i Ria Trdin za skupinu lutkara, Anita Andrašek Mihaljević za skupinu pčelara, Franjo Jelić za skupinu domara, Ivona Šimić za skupinu palačinka majstora te Tanja Ordanić za skupinu vrtlara. Također želimo zahvaliti i našim radnim asistentima Martini Salopek, Vesni Sobodić, Nikoli Vinkoviću, Mirti Vaci te Roberti Šimunović na predanom radu i trudu tijekom cijelog projekta, bili su zaista velika pomoć i podrška polaznicima ove prakse.

Kroz projekt je nabavljena sva kuhinjska oprema potrebna za otvaranje palačinkarnice tako da smo 06.05.2018. imali otvorenje palačinkarnice na Citadeli koja će od sada svake subote i nedjelje raditi na Citadeli od 15-19 h. Za pčelarsku skupinu nabavljena je kompletna oprema te se naši pčelari sada vrijedno pripremaju za nadolazeću pčelarsku godinu.  Mentorica lutkarske skupine Ria Trdin s umjetničke akademije u Osijeku održala je 2 edukativne lutkarske radionice.

U svrhu osnaživanja kapaciteta društvenih poduzetnika kroz projekt Miva art 2 održana je edukacija društvenih poduzetnika o vještinama upravljanja i poslovanja koju je provela udruga Slap iz Osijeka i to kroz nekoliko modula: osnove društvenog poduzetništva, marketing društvenog poduzetništva, strategija društvenog poduzeća, vještine upravljanja društvenim poduzećem te timski rad.
Tvrtka Recupero iz Osijeka provela je istraživanje tržišta za zadrugu nakon čega je uslijedilo kreiranje novog vizualnog identiteta i pokretanje internet trgovine.

Kako bi poslovanje socijalne zadruge Miva art bilo što uspješnije izrađen je i novi strateški plan koji je izradila Modra nit iz Osijeka.

Zahvaljujemo svima koji su u ovih godinu dana pratili i podržali projekt Miva art 2. Pozivamo sve zaljubljenike u palačinke da nam se pridruže vikendima na Citadeli te tako prate i podrže rad Zadruge Miva Art

 

Tekst: Anita Andrašek-Mihaljević

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content