Novosti|

Vjerujemo da više nikome šetači sa štapovima u rukama nisu nepoznanica niti objekt začuđenih pogleda, jer se u proteklih nekoliko godina sve više ljudi s područja Valpovštine odlučuje na ovakvu vrstu rekreacije. Najviše ih se ipak susreće na putu prema Jugovači, te na šumskim putovima. Jedan od pionira nordijskog hodanja u Valpovštini je Ivan Šabjan, predsjednik Udruge Zdrav grad Belišće, koja se, osim promocijom nordijskog hodanja, bavi i ostalim vidovima rekreacije, te zaštite čovjekova zdravlja, ali i cjelokupnog životnog prostora. Udruga Zdrav grad osnovana je početkom 2009. godine, ima tridesetak članova, a osim redovnih sastanaka i odlazaka na hodanje, članovi su obilježavali važne datume – Svjetski dan zdravlja, Međunarodni dan pješačenja i slične datume vezane uz djelovanje udruge.

Sredinom siječnja, u nazočnosti 20-ak članova i nekoliko zainteresiranih građana, održana je redovna godišnja skupštinu udruge u Domu umirovljenika, gdje je i sjedište udruge. Kao najvažnija točka plana rada za 2012. godinu izdvojena je pojačana promocija aktivnosti, te animacija novih članova. Na skupštini je određena ekipa (Gordana Papišta i Zdenko Glasovac), koja će izraditi projekt, odnosno osmisliti kako najbolje provesti sve planirane aktivnosti. A već jedna od prvih aktivnosti u koju članovi udruge žele uključiti što više osoba je zajedničko hodanje, koje se organizira svake subote u 15 sati, te ostalim danima po dogovoru. Okupljanje je u Dravskoj 11 u Bistrincima, a hodat će se idealnom stazom kroz šumu (Sveta Ana, Jugovača). Svatko sam odlučuje koliko dugo i koliko daleko će hodati, a ukoliko želite korisititi opremu udruge (štapove za hodanje) te savjete instruktora, uključite se u rad udruge.
Sve dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona 664 405 ili mobitela 092 164 8792.

OKVIR

Nordijsko hodanje nastalo je 1997. godine u Finskoj iz nordijskog trčanja sa skijama na snijegu. U biti to je specifičan trening koji se sastoji od hodanja i razgibavanja uz pomoć štapova. Ovaj rekreacijski sport je relativno mlada sportska vještina koju može naučiti gotovo svatko, skoro neovisno o unaprijed zadanim tjelesnim sposobnostima. Ovakav način tjelovježbe uključuje 90 posto tjelesnih mišića koji se aktiviraju pravilnom tehnikom upotrebe štapova za nordijsko hodanje. Za one koji su potpuno neiskusni u ovajkvoj rekreaciji, Udruga Zdrav grad organizira Malu školu nordijskog hodanja. Dva sata koštaju 95 kuna.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content