Novosti|

Koncem prošlog tjedna održala su se dva stručna međunarodna skupa o palijativnoj skrbi na kojoj su sudjelovale članice udruge PUKS – Podrška u kriznim situacijama pripremajući se za obilježavanje svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi.

Na dvodnevnom skupu “Zašto je skrb na kraju života drugačija?” koji se održao 12. i 13. rujna u Čakovcu, sudjelovala je članica udruge Jelena Katalenić. Skup se održao pod pokroviteljstvom Međimurske županije, a u organizaciji Doma zdravlja Čakovec, Udruge “Pomoć neizlječivima” i Hrvatskog društva medicinskih sestara u palijativnoj skrbi. Predavači iz Velike Britanije iznijeli su ideje i iskustva dobre prakse, a desetgodišnje iskustvo u palijativnoj skrbi u Međimurskoj županiji dovelo je do suradnje profesionalaca i volontrera koji kroz  strategiju razvoja palijativne skrbi brinu o najranjivijima i njihovim obiteljima.

Istog datuma u Našicama održan je 4. Simpozij palijativne skrbi s međunarodnim sudjelovanjem na kojem su sudjelovale članica Romana Hudovernik i predsjednica udruge PUKS, Vanesa Šerić koja je vodila radionicu pod nazivom Razgovori s obiteljima umirućih – stres ili izazov, zajedno sa psihologinjom palijativnog odjela Opće županijske bolnice Našice, Darijom Salopek Žiha.

Palijativna je skrb posebna vrsta medicinske usluge koja je usmjerena na poboljšanje kvalitete života pacijenata koji boluju od neizlječivih bolesti. Primarni cilj palijativne skrbi je da se pacijent osjeća bolje, a naglasak je na emocionalnim, društvenim, praktičnim i duhovnim problemima koje bolest može izazvati.

U tom smjeru udruga PUKS vidi svoje volontersko djelovanje pružanja podrške kako palijativnim bolesnicima tako i njihovim obiteljima.

Svjetski dan palijativne skrbi i hospicija u svijetu se održava drugu subotu u listopadu. Udruga PUKS organizirat će predavanje koje će održati stručni tim Odjela za palijativnu skrb OŽB Našice, a o točnom datumu javnost će biti pravodobno obaviještena.

Tekst: Vanesa Šerić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content