Novosti|

 

Koncem travnja, udruga PUKS- Podrška u kriznim situacijama, sudjelovala je na konferenciji „Fight and win“ – Kako se oduprijeti raku, koja je održana u Osijeku. Konferenciju je organizirala zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, a na konferenciji su sudjelovali ministar zdravstva Milan Kujundžić, župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić, bivši slovenski premijer A. Peterle, stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga, ravnatelj KBC Osijek Željko Zubčić te Ivana Kalogjera Brkić, osnivačica portala „Nismo same“ i kandidatkinja za nagradu „Europski građanin“.

Na konferenciji je iznesena Nacionalna strategija za borbu protiv raka koja je usmjerena kreiranju i digitaliziranju nacionalne onkološke  mreže kako bi se ostvarile jednake šanse za liječenje svih pacijenata u Republici Hrvatakoj.

Doprinos udruge, PUKS – Podrška u kriznim situacijama, na ovom skupu bio je prijedlog uključivanja udruga i volontera u djelovanje KBC Osijek na području podrške oboljelima od karcinoma kao i njihovim obiteljima u svrhu povećanja kvalitete liječenja od postavljanja dijagnoze, tijekom hospitalizacije i  kontrolnih pregleda, sve do potpunog oporavka. Detaljan plan je u izradi te očekujemo pozitivne pomake.

Udruga PUKS – Podrška u kriznim situacijama  od prvog je dana nastanka portala „Nismo same“ podržala rad i projekt novinarke gđe Ivane Kalogjera Brkić na području podrške ženama oboljelim od karcinoma, te su prošle godine u svibnju obilježili „Lila tjedan – dan ženskog zdravlja“ prigodnom tribinom „Više od dijagnoze“. Sudjelovanjem na ovoj konferenciji željeli su unaprijediti daljnju suradnju s portalom „Nismo same“ i doprinijeti na području podrške oboljelim osobama od karcinoma na našem području.

I ovog svibnja najavljuju obilježavanje „Lila-tjedna“ – tjedna ženskog zdravlja pod sloganom „Budi sebi prva“ te pozivaju sve žene da pronađu vrijeme za sebe i prekontroliraju svoje zdravstveno stanje. A sve žene koje se trenutno liječe od karcinoma, pozivaju da posjete web stranicu https://www.nismosame.com kako bi potražile ohrabrujuću motivaciju, podijelile svoje iskustvo ili potražile sve potrebne informacije „iz prve ruke“ na jednom mjestu.

Tekst i fotografije: Vanesa Šerić, univ. spec. theol., predsjednica Udruge

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content